ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE  21.06/ 20.45:

SUA au cerut vineri convocarea pentru luni a unei reuniuni cu ușile închise a Consiliului de Securitate al ONU pe tema ultimelor evoluții legate de Iran și zona Golfului Persic, afirmă surse diplomatice citate de AFP, potrivit Agerpres.

Solicitarea americană prevede discuții între cei 15 membri ai Consiliului de Securitate despre „ultimele evoluții legate de Iran și recentele incidente cu petrolierele”, a explicat una dintre sursele diplomatice, iar o altă sursă a confirmat că reuniunea ar urma să se desfășoare luni.

Președintele american Donald Trump a confirmat vineri relatările din presă conform cărora hotărâse lovituri aeriene împotriva unor ținte din Iran, anulate în ultimul moment de teamă că ar putea provoca victime colaterale.
 
 
ACTUALIZARE  21.06/ 16.45: Iranul a fost avertizat de președintele american Donald Trump asupra unui atac iminent, prin intermediul Omanului, au precizat oficiali de la Teheran, pentru Reuters. 

Declarația a fost făcută la scurt timp după ce publicația americană New York Times a dezvăluit că liderul de la Casa Albă ar fi aprobat inițial atacarea Iranului, pentru a reveni asupra ordinului în ultimul moment. 

„În mesajul său, Trump a spus că este împotriva oricărui război cu Iranul și dorește să discute cu Teheranul cu privire la mai multe subiecte...El a dat un răgaz scurt pentru a primi un răspuns din partea liderului iranian, Ayatolahul Khamenei, pentru a lua o decizie”, au mai precizat surse care doresc să își păstreze anonimatul. 

Un alt oficial iranian a precizat: „Am fost foarte clari și am spus că liderul se opune unor discuții, dar mesajul părții americane va fi transmis pentru ca acesta să ia o decizie...Am mai transmis oficialului din Oman că orice atac împotriva Iranului va avea consecințe internaționale și regionale”.
 
ACTUALIZARE 23:00  Președintele SUA, Donald Trump, a postat joi pe social media un text categoric la adresa Iranului, după doborârea unei drone americane, afirmând apoi în fața jurnaliștilor că în curând vor afla dacă SUA vor recurge la represalii. Liderul de la Casa Albă a mai declarat că probabil este vorba de neglijență sau prostie din partea responsabililor armatei iraniene, în timp ce Iranul afirmă că poate să demonstreze în fața ONU că drona americană intrase în spațiul său aerian, relatează Agerpres

„Iranul a făcut o mare greșeală!”, a scris președintele american pe Twitter.

Întrebat apoi de jurnaliști dacă SUA vor recurge, în replică, la lovituri aeriene împotriva Iranului, Donald Trump a răspuns: „Veți afla în curând!”.

„Cred că Iranul a făcut probabil o greșeală. Îmi imaginez că a fost un general sau cineva care a făcut o greșeală prin doborârea acelei drone. (...) Îmi vine greu să cred că a fost ceva intenționat. S-ar putea să fi fost cineva neglijent sau prost”, a mai declarat presei Donald Trump, citat de Agerpres

Potrivit ramurii Armatei Iraniene intitulate „Gardienii Revoluției”, o dronă americană de tipul Global Hawk a fost doborâtă de o rachetă iraniană deasupra Mării Oman, pe motiv că ar fi încălcat spațiul aerian al Iranului. Teheranul afirmă că dorește să aducă această chestiune în fața ONU pentru a demonstra că SUA „mint”.

De partea opusă, SUA afirmă că drona de supraveghere se afla în spațiul aerian internațional și acuză un „atac neprovocat” al armatei iraniene. Potrivit generalului Joseph Guastella, șeful forțelor aeriene din cadrul comandamentului central american, drona se afla la 34 de kilometri de coastele iraniene când a fost doborâtă de o rachetă iraniană.

În replică la noile tensiuni din Golful Oman, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că o eventuală folosire a forței de către SUA împotriva Iranului ar însemna „o catastrofă” pentru regiune. 

La rândul lui, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a arătat îngrijorat de aceste evenimente, solicitând tuturor părților implicate să manifeste „reținere maximă și să evite orice acțiune ce ar putea inflama situația”. 
 
ȘTIRE INIȚIALĂ 
 
O dronă militară americană a fost doborată de o rachetă iraniană în timp ce se afla în spațiul aerian internațional de deasupra Strâmtorii Ormuz, au anunțat oficialii americani.Incidentul are loc într-un context al exacerbării tensiunilor între Iran și Statele Unite.

Autoritățile iraniene au anunțat joi doborârea unei „drone spion” de proveniență americană, care ar fi încălcat spațiul aerian al Iranului, potrivit unei televiziuni de stat, conform BBC news.
 
Gardienii Revoluției, desemnată recent de SUA drept organizație teroristă,  au doborât o dronă spion americană care s-a infiltrat deasupra provinciei de coastă Hormozgan din sudul țării.

Aparatul, un model Global Hawk (al producătorului american Northrop Grumman), „a fost doborât de forțele aeriene” lângă Kouh-e Mobarak, în apropiere de portul Jask, „după ce a violat spațiul aerian iranian”, a anunțat televiziunea iraniană de stat, care însă nu a arătat imagini ale aparatului distrus, așa cum făcea în alte ocazii.

 Armata americană și-a intensificat acuzațiile miercuri împotriva Iranului, făcându-l responsabil pentru atacul asupra unuia dintre cele două tancuri petroliere lovite de explozii pe 13 iunie în Marea Oman.Teheranul a negat orice implicare în aceste atacuri, sugerând că Statele Unite recurg la acuzații pentru a justifica folosirea forței împotriva Republicii Islamice. Provincia Hormozgan se învecinează cu Strâmtoarea Ormuz.