ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul german al justiției, Heiko Maas, a cerut duminică procurorilor și instanțelor să continue anchetele penale împotriva celor care difuzează informații false pe internet, în special în cazul în care se urmărește influențarea opiniei publice, relatează DPA și EFE.

Establishment-ul politic german a luat în discuție efectul unor astfel de informații asupra alegerilor federale de anul viitor.

„Este necesar să utilizăm pe deplin cadrul legislativ într-un mod consecvent”, a declarat Heiko Maas (foto) tabloidului german Bild am Sonntag.

În conformitate cu legea germană, răspândirea de informații false se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare.

Maas a cerut Facebook să-și asume consecințele în această privință și a spus că rețeaua socială „câștigă, de asemenea, o mulțime de bani cu știri false”.

După victoria neașteptată a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA la 8 noiembrie, atenția politicienilor germani s-a focalizat asupra amplorii pe care le-ar putea lua site-urile de știri false, în cazul în care s-ar da drept mass-media legitime, pentru a influența opinia alegătorilor.

Într-un recent discurs în parlament, cancelarul Angela Merkel a recunoscut rolul pe care l-ar putea juca știrile false în timpul alegerilor din Germania, solicitând noi modalități pentru a reglementa informațiile on-line și măsuri mai severe pentru incitarea la ură.

Tot duminică, președintele în exercițiu al Parlamentului European, Martin Schulz, a pledat pentru o nouă legislație privind măsurile împotriva știrilor false, atât la nivel național, cât și la nivel european.

Într-un interviu pentru grupul media Funke din Germania, Schulz a spus că platforme de social media, cum ar fi Facebook, ar trebui să fie responsabile pentru incapacitatea de a preveni difuzarea de știri false.