ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Celebrarea Crăciunului a fost interzisă în Brunei. Interzise sunt și aprinderea candelelor, purtarea costumelor de Moș Crăciun sau orice urare cu "Crăciun fericit!". Non musulmanii din această țară s-au revoltat pe rețelele de socializare unde a fost lansat hashtag-ul #mytreedom.

Decizia interzicerii sărbătorii Nașterii Domnului a fost luată de sultanul din Brunei, Hassanal Bolkiah, pentru " a nu perturba credința musulmană".  El a hotărât că toți cei care încalcă interdicția riscă cinci ani de închisoare, scrie ziarul Il Giornale. 
 
Nimeni nu mai are voie, așadar, să se costumeze în Moș Crăciun, să aprindă lumânări sau să schimbe mesaje cu "Crăciun fericit".
 
Non musulmanilor li se permite să celebreze sărbătoarea Nașterii Domnului, dar cu unele condiții: să o facă în interiorul propriilor comunități. O măsură cu efecte majore, dacă se are in vedere că 35% dintre cei 420.000 de saudiți din statul musulman nu împărtășesc religia lui Allah.
 
Imamii din Brunei care susțin această interdicție afirmă că "musulmanii riscă să comită acte contrare religiei lui Allah, adică să folosească simboluri religioase precum Crucea, să aprindă lumânări sau să împodobească bradul de Crăciun".
 
Printre supușii sultanului Hassanal Bolkiah au apărut și primele semne de revoltă. Pe rețelele de socializare a fost lansat hashtag-ul #mytreedom, prin care se revendică dreptul de a celebra Crăciunul, sărbătoare creștină importantă, în mod public. În libertate.