ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Saif al-Islam, al doilea fiu al fostului lider libian Muammar Gadhafi, a fost condamnat la moarte, pentru genocid, de un tribunal din Tripoli.

Sentinţa vine după ce a fost pus sub acuzare, în urma evenimentelor de la revoluţia din 2011, atunci când tatăl său a pierdut puterea.

Saif al-Islam Kadhafi, în vârstă de 43 de ani, absolvent de Arhitectură, care era frecvent prezentat ca un potențial succesor al fostului dictator, a fost absent la pronunțarea sentinței, întrucât nu se află în mâinile autorităților care dețin controlul la Tripoli.

De la arestarea sa în noiembrie 2011, el este deținut la Zenten, la sud-vest de Tripoli, de miliții care se opun autorităților de la Tripoli.

Capitala este controlată de coaliția de miliții Fajr Libya, care a format un guvern și un parlament care nu sunt recunoscute de comunitatea internațională. 

La peste trei ani de la căderea regimului Gaddafi, Libia este în continuare în haos, iar instituțiile recunoscute internațional se află în estul țării.

În mai 2014, Curtea Penală Internațională, care a solicitat în mai multe reprize o extrădare a lui Saif al-Islam, a apreciat că tribunalele libiene nu-l pot judeca pe fiul lui Gaddafi întrucât există îndoieli asupra capacității autorităților de la Tripoli de a-i garanta un proces just și echitabil.