ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un tribunal de la Istanbul a decis vineri să abandoneze urmărirea penală împotriva ofițerilor israelieni, după atacul sângeros al acestora asupra unei flotile care se îndrepta spre Gaza, caz care a otrăvit timp de șase ani relațiile dintre Turcia și Israel, a anunțat o avocată a părții civile, informează AFP.

Tribunalul a anulat de asemenea mandatele de arest pe numele a patru militari israelieni judecați in absentia, a adăugat, pe Twitter, Gulden Sonmez.

Zece turci au fost uciși la 31 mai 2010, în asaltul lansat de un comando israelian împotriva Mavi Marmara,  o navă ce făcea parte dintr-o flotilă umanitară compusă din șase ambarcațiuni, care încercau să spargă blocada israeliană impusă Fâșiei Gaza.

Luna trecută însă, președintele Recep Tayyip Erdogan a compara acțiunile militare israeliene din Fâșia Gaza cu metodele utilizate în al Doilea Război Mondial, de Adolf Hitler.
Declarația controversată a președintelui turc a avut loc imediat după ce executivul de la Ankara a reluat relațiile bilaterale, după o dispută de șase ani, cu Tel Aviv-ul.

     "Nu sunt de acord cu ce a făcut Hitler, dar nu sunt de acord nici cu ceea ce au făcut israelienii în Fâșia Gaza. Nu există niciun termen de comparație pentru a determina care eveniment a fost mai barbar", a declarat liderul Recep Tayyip Erdogan într-un interviu pentru un post de televiziune din Israel. Primul din ultimii doi ani pe care liderul turc l-a dat pentru o instituție de presă israeliană, după ce cele două națiuni au reluat relațiile diplomatice în timpul verii.