ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SUA au folosit proiectile cu uraniu sărăcit în Siria. Dezvăluirea este făcută de revista „Foreign Policy”.

Forțele americane au folosit uraniu sărăcit, un mterial toxic, care provoacă maladii grave, cancer și malformații ale nou-născuților. 
 
Confirmarea a venit chiar de purtătorul de cuvânt al Cemandamentului Central al Statelor Unite (CENTCOM), generalul Josh Jacques, care a declarat pentru FP că SUA au folosit 5265 de proiectile anti-tanc conținând uraniu sărăcit „în perioada 16-22 noiembrie 2015. Proiectillele au fost aruncate de avioane americane asupra instalației petroliere a grupării teroriste ISIS, în deșertul oriental al Siriei.”

Americanii nu recurg pentru prima dată la proiectile cu uraniu sărăcit. Au făcut-o și în 2003, după invadarea Irakului, și, ca și acum, au recunoscut. Chiar dacă folosirea acestei substanțe extrem de periculoase a provocat revoltă în rândul comunității internaționale și al celei locale, de fiecare dată fiind denunțat faptul că această substanță toxică a dus la multiplicarea cazurilor de cancer și malformații ale nou-născuților.
 
În 2014, guvernul irakian a vorbit despre efectele negative ale uraniului sărăcit, arătând că acesta reprezintă un pericol pentru om și pentru mediul înconjurător și a cerut Națiunilor Unite să facă studii aprofundate asupra efectelor susbtanței.
 
Și, în timp ce americanii susțin că au dreptul de a folosi astfel de arme toxice, experții îi contrazic, afirmând că o astfel de mnuniție nu este proiectată pentru a distruge vehicule folosite de jihadiștii ISIS, ci pentru situații „particulare”.

Uraniul sărăcit este un produs secundar radioactiv și toxic din punct de vedere chimic al procesului de îmbogățire a uraniului, al cărui nivel de radioactivitate crește cu timpul. Acesta este utilizat de mai multe state pentru munițiile perforante utilizate la tancuri, care armate și avioane.
 
Cantități semnificative de muniții cu uraniu sărăcit au fost folosit în Irak și în Balcani de către americani și britanici.