ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele irakiene implicate în ofensiva contra jihadiștilor grupării Statul Islamic la est de Mosul au ajuns pentru prima dată duminică pe malul estic al fluviului Tigru, care desparte orașul irakian în două, a anunțat un purtător de cuvânt al armatei, citat de AFP. 

"Forțele Serviciului Antitero (CTS) au ajuns la fluviul Tigru, pe malul se est, la al patrulea pod", a declarat pentru AFP Sabah al-Nomane, referindu-se la cel mai sudic pod din Mosul.


Un general irakian, Abdelamir Yarallah, a confirmat că trupele irakiene controlează zona de est a acestui pod.

Anunțul vine la trei luni de la lansarea ofensivei pentru recucerirea Mosulului, ultimul oraș irakian aflat sub controlul organizației jihadiste Statul Islamic. Forțele irakiene au reușit să preia controlul mai multor sectoare din estul orașului, însă partea de vest, mai redusă ca suprafață dar mult mai intens populată, rămâne în întregime sub controlul jihadiștilor.

În 2014, gruparea Statul Islamic a cucerit teritorii importante din nordul Irakului și la vest de Bagdad, însă forțele irakiene au recucerit o mare parte a acestor zone.

Cu sprijinul unei coaliții internaționale conduse de Statele Unite, forțele irakiene au lansat tot la 19 octombrie o operațiune pentru recucerirea localităților de la frontiera siriană, care alături de Mosul, și localitatea Tal Afar, sunt ultimele regiuni populate pe care le controlează jihadiștii.