ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Francois Fillon, candidatul dreptei dreptei franceze la alegerile prezidențiale, este un fan al fostului premier britanic Margaret Thatcher. El a promis că va reduce cheltuielile statului, va reface relațiile cu Rusia și va apăra valorile tradiționale ale familiei. Cu aceste propuneri speră să convingă electoratul și să o învingă pe candidata Frontului Național, Marine Le Pen.

Desființarea a 500.000 de locuri de muncă din sectorul public

Fillon vrea să desființeze 500.000 de locuri de muncă din sectorul bugetar, în care lucrează 5,4 milioane de oameni. Măsura se înscrie într-un plan de a reduce cheltuielile statului cu 100 de miliarde de euro.

De asemenea, el vrea să crească vârsta minimă de pensionare de la 62 la 65 de ani pentru majoritatea angajaților. Pentru a crește competitivitatea, vrea să reducă taxele pentru corporații de la 33% la 25% și să elimine o taxă pe avere pentru cei cu venituri foarte mari. Sistemul de ajutoare și asigurări sociale, foarte apreciat în Franța, va simți din greu aceste reduceri. De exemplu, tratamentul "boli grave sau cronice” va fi decontat în continuare de stat, însă bolile mai ușoare vor intra în responsabilitatea asiguratorilor privați.

Renunțarea la săptămâna de lucru de 35 de ore

Fillon a promis să elimine săptămâna de lucru de 35 de ore – un totem al stângii franceze.

Angajatorii ar urma să negocieze direct cu angajații durata de lucru, în limita UE de 48 de ore pe săptămână.


Bugetarii ar urma să lucreze 39 de ore pe săptămână și vor fi plătiți 37.

O astfel de reformă va fi contestată dur de sindicate. Șeful confederației sindicale CGT, Philippe Martinez, a avertizat că o "mobilizare va fi pe masă”, dacă dreapta ajunge la putere.

Nu multiculturalismului

Un catolic devotat, Fillon consideră că Franța are "o problemă legată de islam”. El a cerut ca "religia islamică să accepte ceea ce au acceptat toți ceilalți în trecut (…), că radicalizarea și provocarea nu au ce căuta aici”.

El respinge multiculturalismul, spunând că migranții – al cărui număr vrea să îl reducă la "strict minimum” – trebuie să se integreze. "Când intri în casa altcuiva, nu o ocupi”, a spus el, în cursul ultimei dezbateri pentru primare.

Ameliorarea relațiilor cu Rusia

Relațiile lui Fillon cu Moscova au fost analizate atent înainte de primare, când rivalul său, Alain Juppe, l-a descris ca fiind prea apropiat de președintele Vladimir Putin, care l-a lăudat pe fostul premier originar din Le Mans drept o "persoană cu principii”.

Fillon crede că Uniunea Europeană și Statele Unite au "provocat” Rusia, extinzându-se în estul Europei, și a pledat pentru o alianță cu Putin și președintele Bashar al-Assad împotriva grupării Statul Islamic în Siria.

Europa trebuie să acționeze ca un "echilibru al puterii” în lume, spune el, pledând pentru o convergență mai mare în rândul statelor din zona euro.

Familia pe primul plan

Un catolic devotat, Fillon s-a opus unei legi din 2013 pentru legalizarea căsătoriilor între homosexuali, care a scos sute de mii de oameni în stradă la proteste. Trei ani mai târziu, el vrea să amendeze legislație pentru a elimina parțial dreptul de adopție pentru cuplurile de homosexuali.

El vrea să scadă taxele pentru familiile din clasa de mijloc și se opune apelurilor ca femeile singure sau lesbienele să aibă dreptul la tratamente de fertilitate.

Personal, Fillon este împotriva avortului, dar a exclus discuțiile pentru revizuirea unei legi de 41 de ani care le permite.