ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru prima dată în istoria lui, Frankfurt este locuit de o populație formată, în marea ei majoritate, din imigranți, arată un raport al Oficiului electoral și de statistică al orașului, citat de ziarul Frankfurter Rundschau.

51,2% dintre persoanele care trăiesc în Frankfurt sunt imigranți. „Avem minorități cu un număr relativ mare de persoane, dar niciun grup cu o majoritate clară. Tendința este însă clară, suntem un oraș fără o majoritate", declară Sylvia Weber, secretar responsabil cu integrarea din Frankfurt.

Marea majoritate a non-germanilor au un statut legal și doar 0,7% la sută dintre ei sunt obligați să părăsească Germania. Alți 2,8% nu au drept de ședere și nici nu sunt în curs de a obține acest drept.

Reprezentând 13% din populație, turcii sunt cea mai mare minoritate non-germană din Frankfurt, iar 61% dintre locuitorii născuți în străinătate sunt cetățeni ai altor țări din Uniunea Europeană (UE).

Intitulat „Integrarea și monitorizarea diversității din Frankfurt”, raportul de 200 de pagini are rolul de a oferi o bază autorităților, pentru ca ele să răspundă inegalităților, în ceea ce privește, de pildă, ocuparea forței de muncă, educația sau locuințele.

Din punct de vedere economic, raportul arată diferențe mari între străini și germani, veniturile a 49% dintre persoanele care au rădăcini în afara Germaniei fiind sub pragul sărăciei, comparativ cu 23% dintre localnici. Astfel, 21.1% dintre cetățenii non-germani au un venit net lunar mai mic de 900 de euro, iar 27,8% între 900 până la 1300 de euro, arată raportul.

În ceea ce privește ocuparea forței de muncă, 83% dintre bărbații germani și 78% dintre femeile germane au serviciu, comparativ cu 73% și, respectiv, 59% dintre bărbații și femeile ce provin dintr-un mediu străin.

„Diversitatea va deveni noua normă”

„Super-Diversity”, o carte publicată în 2013, prevedea că germanii nativi vor fi în curând reduși la o minoritate în Frankfurt, Augsburg și Stuttgart – alăturându-se astfel altor orașe cu „minorități majoritare” din Europa, printre care Amsterdam, Londra, Bruxelles și Geneva. Cartea saluta aceste transformări demografice, considerându-le mari oportunități pentru „justiția socială”.

Observând că două treimi dintre tinerii din majoritatea orașelor din Europa Occidentală sunt de origine străină, autorii cărtii „Super-Diversity” susțin că „o nouă perspectivă asupra integrării a contrazis apelurile politicienilor de asimilare a noilor veniți, afirmând: «dacă nu mai există grup majoritar etnic, toată lumea va trebui să se adapteze după toți ceilalți. Diversitatea va deveni noua normă.”

Cercetătorul în imigrație Jens Schneider și coautorii cărții, Maurice Crul și Frans Lelie, admit că „asta va necesita una dintre cele mai mari schimbări psihologice ale timpului nostru”. Dar, afirmă autorii, „în curând, toată lumea care trăiește într-un oraș european mare va aparține unui grup minoritar etnic, la fel cum se întâmplă și în New York”.