ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul de Stat a decis să interzică expunerea scenelor care descriu Nașterea Domnului (în franceză „creches”) în clădirile publice, cu excepția „circumstanțelor speciale care ar arăta valoarea culturală, artistică sau festivă a inițiativei”, informează Le Figaro.

Disputa a pornit de la decizia primarului din Beziers, Robert Menard, să inaugureze în holul instituției o astfel de scenă în perioada Crăciunului din 2014. În prima fază, Curtea Administrativă din Montpellier a validat decizia primarului, dar apoi Curtea de Apel din Marseille a schimbat decizia în 2017.

Primarul Menard a făcut recurs la această decizie în fața Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanță pentru probleme administrative a Franței. 

Consiliul de Stat a hotărât să respingă apelul edilului din Beziers, interzicând scenele care redau Nașterea Domnului în clădirile publice, „cu excepția circumstanțelor în care acea inițiativă are un rol cultural, artistic sau festiv”. În alte spații publice este legală punerea în scenă a Nașterii Mântuitorului, dacă „nu este un act de prozelitism sau de manifestare a unei opinii religioase”.

În 2015 și 2016, Primarul a construit din nou o scenă a Nașterii Domnului, dar cu o „dimensiune culturală și festivă pronunțată”, alăturând personajelor biblice și un brad de Crăciun și o cutie de scrisori unde se puteau depune scrisorile către Moș Crăciun, precizează sursa citată.