ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Deputații francezi au aprobat vineri un proiect de lege pentru legalizarea procreației asistate medical pentru lesbiene și femei singure, anunță telegraph.co.uk. Astfel, se dă undă verde  ca două „mame” să apară pe certificatul de naștere al copilului.

Legea a provocat dezbateri aprinse, izbindu-se de opoziția Bisericii Catolice și a conservatorilor, care au avertizat că Franța ar putea crea o generație de copii „fără tată”.

În pofida acestui lucru și a sutelor de amendamente depuse, Adunarea Națională a aprobat proiectul de lege cu 55 de voturi „pentru” și 17 „împotrivă”. Acum legea mai are de trecut de votul Senatului, care însă este dominat de conservatori.

În conformitate cu legislația franceză actuală, doar cuplurile heterosexuale au dreptul să utilizeze metode de procreare asistată medical, cum ar fi fertilizarea in vitro. Lesbienele și femeile singure călătoresc adesea peste graniță, în Belgia sau Spania, la clinici de fertilitate, plătind mii de euro pentru tratamente.

Totodată, proiectul de lege a fost modificat astfel încât cuplurile de lesbiene să  aibă dreptul să se înregistreze pe certificatul de naștere al copiilor cu „mamă și mamă” în loc de „mamă și tată”.


Pe 6 octombrie este anunțată o amplă manifestație a francezilor care se opun procreației medicale asistate, considerînd că absența tatălui nu este normală. Academia de medicină s-a pronunțat deja în acest caz, arătând: ”conceperea deliberată a unui copil privat de tată nu este lipsită de riscuri pentru dezvoltarea sa psihologică ulterioară”.