ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miercuri dimineață, națiunea franceză s-a oprit pentru un minut de reculegere în onoarea jandarmului Arnaud Beltrame, devenit erou național după ce fost rănit mortal în atacul terorist comis vineri seara la Trebes, în sudul Franței. Președintele Macron i-a adus un impresionant omagiu la Domul Invailizilor.


Franța a îngenuncheat miercuri în fața sicriului lui Arnaud Beltrame, jandarmul erou în vârstă de 44 de ani care, în fatidica zi de 23 martie,  undeva în Trebes, devenea victima terorismului jihadist. Și nu întâmplător, ci printr-un gest  de curaj pe care puțini s-ar fi încumetat să-l facă.

Un jihadist a furat o mașină după ce a împușcat un pasager și l-a rănit pe șofer. A urmat apoi rănirea unui polițist, iar apoi jihadistul înarmat s-a îndreptat către un hypermarket. Aici a deschis focul și a luat ostatici. În timpul luării de ostatici, un jandarm a decis să salveze viața unei femei și s-a oferit la schimb. Femeia, folosită de terorist pe post de scut uman, a fost eliberată, iar jandarmul Arnaud Beltrame a ajuns ostatic. A stat cu telefonul deschis, minut de minut, pe toată durata desfășurării acțiunii pentru ca jandarmii să știe ce se petrece în magazin. Minutele au devenit ore și, după ce s-au auzit mai multe focuri de armă, forțele speciale ale poliției au luat cu asalt clădirea, omorându-l pe suspect, un marocan de 25 de ani.

Arnaud Beltrame a fost împușcat și el, de trei ori, devenind a patra victimă a jihadistului care luase ostaticii.

Sub o ploaie torențială, președintele Emmanuel Macron a adus un omagiu memoriei lui Beltrame la Domul Invalizilor din Paris, un loc simbolic pentru francezi, unde-și doarme somnul de veci Napoleon Bonaparte. Alături de șeful statului, o  națiune întreagă l-a plâns și s-a recules în fața sicriului acoperit cu steagul național, purtat pe brațe de 10 jandarmi, potrivit The Independent.

„Acea viață a contat pentru Arnauld Beltrame. A contat mai mult decât orice.
 A acceptat să moară pentru ca un om nevinovat să trăiască. Și-a dat viața pentru ca nimic nu e mai important decât să salvezi viața unui conațional. El a luat o decizie care nu a arătat doar sacrificiul său, ci și cât de fidel a rămas valorilor sale” a spus președintele Emanuel Macron, care apoi a depus medalia Legiunii de onoare pe o pernă aflată pe sicriu.
 
„Jertfa supremă a ofițerului, a explicat președintele, reprezintă „spiritul francez al rezistenței” și „determinarea inflexibilă în fața nihilismului barbar”. „Beltrame, a adăugat Macron, nu a murit în zadar, memoria lui va trăi, exemplul lui va rămâne”.

Printre miile de oameni care au urmărit cu emoție ceremonia de la Paris s-au aflat și foștii președinți Francois Hollande și Nicolas Sarkozy, dar și lidera Frontului Național, Marine Le Pen.
 
 
Preotul care urma să-l cunune religios i-a fost alături în ultimele ore de viață

Arnaud Beltrame, jandarmul-erou, urma să se căsătorească religios cu iubita sa. Timp de câteva săptămâni, un preot catolic pregătise ceremonia religioasă dintre Arnaud și Marielle, care erau căsătoriți civil și care spreau ca în vară să se unească și în fața lui Dumnezeu.

Potrivit ziarului Le Figaro, în ultimele ore de viață, pe patul de spital, colonel- locotenentul Jandarmeriei Franceze l-a avut alături pe părintele Jean-Baptiste, care i-a făcut Sfântul Maslu sau Cea din Urmă ungere. Timp de câteva săptămâni, preotul pregătise căsătoria religioasă a lui Arnaud și a lui Marielle, iar cuplul și preotul, așa cum scria Le Figaro, au dedicat „zeci de ore” pregătirii acestui moment important din viața lor, care urma să aibă loc în iunie. „Mă rog ca totuși această căsătorie să aibă loc", spunea, marcat, părintele Jean-Baptiste, vineri seara, după ce a stat o oră  în unitatea de terapie intensivă de la spitalul din Carcassonne, unde fusese internat Arnaud Beltrame.
 
Deși același ziar francez susținea că părintele Jean Baptiste i-ar fi cununat religios pe cei doi cu puțin timp înainte ca Beltrame să moară, preotul a negat informația:  „Era inconștient. Nu i-am putut casători”.  Beltrame a murit sâmbătă dimineața.