ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miliardarul american George Soros crede că Uniunea Europeană se află în pericol de moarte din cauza incapacității liderilor politici de a găsi soluții viabile pentru criză refugiaților.

Într-un editorial din New York Review of Books, Soros se arată îngrijorat de dimensiunea căpătată de criză refugiaților din Europa și arată câteva soluții financiare la care organismele europene ar trebui să apeleze de urgență, potrivit CNBC.

O șansă rezonabilă

„Solicitanții de azil sunt disperați. Refugiaților legitimi trebuie să li se acorde o șansă rezonabilă de a ajunge în destinațiile dorite din Europa”, arată miliardarul în textul său.

În plus, consideră Soros, blocarea refugiaților în Grecia nu face altceva decât să accentueze criza financiară cu care se confruntă Atena.

În 2015, mânați din spate de ororile războaielor din Siria, Irak, Afganistan și țările din nordul Africii, peste 1 milion de imigranți au traversat apele Mediteranei sau ale Mării Egee pentru a intra în Europa.

Câteva sute de mii dintre aceștia sunt în continuare în Grecia, ca urmare a blocadei impuse de țările de pe traseul balcanic la frontiere.

„Liderii europeni trebuie să îmbrățișeze ideea că, pentru a se adresa eficient crizei refugiaților, trebuie să crească volumul de fonduri alocate, în loc să strângă în fiecare an bani cu țârâita.

Cheltuirea unor sume de bani mai mari încă de la început ar permite Uniunii să răspundă în mod efectiv la unele dintre cele mai periculoase consecințe ale crizei refugiaților”, consideră miliardarul.
Calculele lui Soros

Din punctul de vedere al lui George Soros, Europa nu ar trebui să primească decât între 300.000 și 500.000 de refugiați anual, relocarea acestora în țările membre UE fiind astfel mult ușurată.

În schimb, oficialii de la Bruxelles ar trebui să aprobe din start alocarea a 30 de milioane de euro anual pentru integrarea acestora în țările adoptive.

„30 de miliarde sună ca o suma enormă, dar nu este, odată ce o privești din perspectiva corectă. Eșecul în a asigura banii necesari pentru primirea refugiaților ar putea costa Uniunea mult mai mult.

Există un pericol real că această criză a refugiaților să pună în pericol existența spațiului Schengen”, avertizează Soros.

Tot el consideră că reprezentanții Comisiei Europene ar trebui să regleze problema finanțării prin rectificarea Bugetului Multianual al Uniunii și creșterea TVA pentru a rezolva această chestiune.

Un răspuns urgent la criza ce amenință coeziunea blocului continental îl pot da chiar fondurile aflate la dispoziția Mecanismului Financiar de Stabilitate, în valoare de 60 de miliarde de euro.

Banii ar putea fi folosiți pentru a emite bonduri europene cu dobândă redusă, susține miliardarul.

„De-a lungul timpului, guvernele au emis bonduri pentru a răspunde stărilor de urgență. Acesta este cazul și în Europa de astăzi. Când au de gând să-și folosească ratingul triplu A dat Europei, dacă nu într-un moment când Uniunea se află în pericol de moarte?”, comentează George Soros.