ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul din cei mai influenți oameni din Statele Unite, dar și la nivel global, miliardarul George Soros propune Americii să facă un parteneriat strategic cu regimul comunist din China.

Într-un editorial postat pe The New York Review of Books, miliardarul și creatorul rețelei care-i poartă numele susține că monopolul instituțiilor pe care se bazează actuala ordine mondială dispare. Soros consideră că FMI și Banca Mondială se află pe un traseu care conduce la conflict cu nou-createle instituții chinezești. 

"În sfera financiară, instituțiile create la Bretton Woods - FMI și Banca Mondială - și-au pierdut poziția de monopol. Sub conducere chineză apare un nou set de instituții paralele. O să se ajungă la conflict sau vor găsi o cale de a coopera? De vreme ce sferele financiare și politice sunt interconectate, viitorul lumii va depinde de felul în care China va face tranziția economică de la o creștere bazată pe export și investiții către o mai mare dependență de cererea internă. Dar și de felul în care SUA va reacționa. Un parteneriat strategic între SUA și China ar putea preveni evoluția a două blocuri de putere, ce eventual ar putea ajunge la un conflict militar", scrie Soros.

Magnatul de origine maghiară consideră că marea amenințare la adresa ordinii mondiale este Rusia lui Putin.
 

"Având în vedere că puterile occidentale sunt stâlpii actualei ordini mondiale, scăderea influenței lor a creat un gol de putere în guvernanța internațională. Puteri aspirante regionale dar și actori non-statali, care sunt dispuși să folosească forța militară, s-au grăbit să umple vacuum-ul. Conflictele armate au proliferat și s-au împrăștiat din Orientul Mijlociu către părți din Asia, Africa și chiar Europa.

Anexând Crimeea și stabilind enclave separatiste în Ucraina, Rusia lui Putin a amenințat atât ordinea mondială existentă, care depinde de puterile occidentale, dar și valorile și principiile pe care Uniunea Europeană s-a fondat.

Nici publicul european și nici publicul american nu este pe deplin conștient de importanța acestei provocări.

Președintele Putin vrea să destabilizeze toată Ucraina, precipitând un colaps financiar și politic pentru care nu să nu poată fi tras la răspundere, dar în același timp vrea să evite ocuparea unei părți a Ucrainei, care ar depinde de Rusia pentru susținere economică. Și-a demonstrat această preferință de două ori atunci când a transformat o victorie militară sigură într-un tratat de încetare a focului care amenință destabilizarea întregii Ucraine.  Din păcate, Putin are succes, chiar dacă temporar, și asta se poate observa când se compară înțelegerea "Minsk-2" cu "Minsk-1". Putin caută să folosească Ucraina pentru a semăna disensiuni și a câștiga influență politică în Uniunea Europeană", notează finanțatorul Grupului de Dialog Social. 

Deși este un mare "avocat al drepturilor omului" Soros este dispus să treacă peste abuzurile administrației comuniste de la Beijing, pentru a bloca o eventuală alianță China - Rusia. Acesta spune că existența UE este în mare pericol.
 

"Severitatea amenințării rusești este direct corelată cu slăbiciunile UE. UE a excelat la târârea prin crize financiare și politice, dar acum se confruntă nu cu una, ci cu cinci: Rusia, Ucraina, Grecia, imigrația și referendumul britanic privind integrarea în UE. Însăși supraviețuirea UE este în discuție.

Atât SUA dar și China au interes vital în ajunge la o înțelegere pentru că alternativa este atât de neplăcută. Beneficiile unei eventuale înțelegeri între China și SUA ar putea avea nenumărate ramificații.

 Recent a avut un loc un succes remarcabil în ceea ce privește politica climatică la nivel bilateral. Luându-și angajamente neobligatorii și cu promisiuni certe, înțelegerea a făcut mai credibile eforturile recente de a pune schimbările climatice sub control. Dacă această abordare poate fi extinsă la nivelul politicilor de energie și în sfera economico-financiară, amenințarea unei alianțe militare Rusia - China ar fi mult diminuată. 

În ultima sa vizită în SUA din 2013, președintele Xi a vorbit despre "un nou tip de relație între marile puteri". Subiectul a fost intens dezbătut în China. Președintele Obama ar trebui să sublinieze propria viziune și asta făcând o distincție între Rusia lui Putin, care a înlocuit domnia legii cu domnia forței și China, care deși nu respectă legea, măcar își respectă angajamentele internaționale. Trebuie să i se reziste agresiunii rusești. 

Cu toate impedimentele, SUA trebuie să facă o încercare autentică pentru realizarea unui parteneriat strategic cu China. Dacă această încercare eșuează, atunci SUA ar fi justificate dacă realizează un parteneriat cu vecinii Chinei, astfel încât o alianță Rusia-China să nu îndrăznească a o provoca. Ar fi o alegere mult inferioară față de un parteneriat strategic SUA - China, ne-ar întoarce la vremurile războiului rece, dar tot ar fi de preferat un război mondial", notează magnatul.

Soros oferă ca termen limită anul 2016, în care se încheie mandatul președintelui Obama dar și data la care va avea loc întâlnirea G20.