ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


George Soros a anunțat că va investi un miliard de dolari în crearea unei rețele de universități la nivel mondial care să promoveze valorile „societății deschise”, informează siteul oficial al Open Society Foundations.

Rețeaua se va numi OSUN (Open Society University Network) și urmărește să aducă împreună studenți din țări diferite pentru a promova valorile lui George Soros.

OSUN caută să ajungă la instituții care au nevoie de parteneri globali, precum și „populații neglijate, persoanele încarcerate, țiganii precum și alte grupuri strămutate”, după cum afirmă comunicatul. 

„Cred că speranța noastră stă în accesul la educație care întăreșt autonomia individuală prin cultivarea gândirii critice și sublinierea libertății academice. Consider că OSUN este cel mai important și durabil proiect al vieții mele și aș vrea să-l văd implementat cât încă mai trăiesc”, a spus afaceristul de 89 de ani. Conform acestuia, o astfel de rețea este singura soluție pentru a combate „creșterea naționalismului”, informează FT.

Universitatea Central Europeană (CEU) de la Budapesta și Colegiul Bard (SUA) vor fi centrul acestei noi rețele. Acestea vor face parteneriate cu Universitatea Arizona, o universitatea americană din Kârgâstan, BRAC University (Bangladeș), Fulbright University (Vietnam), Sciences Po (Paris) și University of London.

Monica Macovei este parte din Boardul CEU încă din 2007. Într-un anunț de ultimă oră, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a anunțat că a fost invitată să facă parte din OSUN.

„Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), membră a consorțiului european CIVICA, a fost invitată să colaboreze cu cea mai nouă rețea globală de universități. Anunțul a fost făcut joi, 23 ianuarie 2020, de George Soros, în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.

Conducerea SNSPA salută inițiativa și consideră că investițiile în educație și cercetare sunt în beneficiul studenților, al profesorilor și au un puternic impact asupra publicului larg. Dezvoltarea științelor sociale poate genera soluții sustenabile pentru provocările cu care se confruntă societatea contemporană.”, se arată în comunicat.