ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron și-au reafirmat marți voința pentru crearea unei „armate europene”, în pofida opoziției frontale a președintelui american Donald Trump față de această idee, informează AFP, citată de Agerpres..

Noul tratat de cooperare franco-german semnat marți la Aachen (în Germania), care prevede o apropiere dintre cele două țări în sectorul apărării, se vrea a fi o „contribuție la crearea unei armate europene”, a afirmat cancelarul german.

Merkel a evocat în special dezvoltarea unei „culturi militare și a unei industrii de armament comune” care figurează în noul tratat, în completarea celui semnat în 1963 la Palatul Elysee.

La rândul său, șeful statului francez a spus că proiectul trebuie dezbătut în cadrul unei discuții asupra Europei cu cetățenii ambelor țări.
 
„Există puteri autoritare care apar peste tot. Să construim deci o adevărată armată europeană pentru a ne proteja și a avea o adevărată politică externă!”, a pledat el.

Președintele francez și cancelarul german și-au exprimat deja în toamna trecută sprijinul lor ferm în favoarea creării unei arme europene, atrăgându-și mânia președintelui american Donald Trump. Acesta a calificat proiectul drept „extrem de insultător” și a criticat declarațiile făcute de Emmanuel Macron, potrivit căruia această armată ar trebui să aibă ca obiectiv apărarea Europei împotriva unor țări ca Rusia și China, dar și SUA.

Noul tratat franco-german prevede o clauză de solidaritate bilaterală între cele două țări în caz de agresiune asupra uneia sau alteia, în completarea celei deja existente în cadrul NATO.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a salutat semnarea acestui tratat într-un comunicat, în care a apreciat că 'de zeci de ani cooperarea franco-germană a fost esențială pentru securitatea și stabilitatea în Europa'.