ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul cancelarului Angela Merkel susține că femeile musulmane care lucrează în instituții publice trebuie să fie ușor de identificat. Pentru a deveni lege, propunerea trebuie să fie adoptată de guvernul de la Berlin.

Franța, Belgia sau Italia au interzis deja, complet sau parțial, purtarea vălurilor totale. Anumite orașe franceze au mers chiar mai departe cu restricțiile și unele stațiuni au interzis femeilor să vină la plajă în burkini, costumul de baie care le acoperă din cap până-n picioare. Cannes a fost primul oraș. Astăzi i s-a alăturat și Nisa, metropola de pe Coasta de Azur unde 85 de oameni au murit într-un atac comis pe 14 iulie.

„Nu suntem de acord cu vălurile care acoperă fața. Nu își au locul într-o societate deschisă. Femeile care vor să se angajeze într-un post public nu pot purta un văl care să le acopere fața în totalitate. Este valabil oriunde este necesară identificarea”, a declarat Thomas de Maiziere, ministrul german de Interne.

Portul tradițional musulman a devenit subiect de polemică în Europa după ce primarul orașului francez Cannes a interzis femeilor să poarte burkini, costumul de baie islamic, pe motiv că ținuta este arhaică și contravine principiilor statului laic. Exemplul a fost urmat rapid de alte orașe din Franța, în contextul unui dominant sentiment de nesiguranță alimentat de atentatele comise vara aceasta.

„Am considerat necesar să luăm această măsură pentru siguranță. Pentru că (burkini-ul, n.red.) risca să genereze acte care ar fi putut pune în pericol siguranța publică”, a declarat o funcționară din primăria Cannes.

Explicația primăriei Cannes a ridicat rapid semne de întrebare despre libertatea de cult, dar și despre cât de ofensator este un costum de baie care acoperă o femeie din cap până-n picioare în comparație cu unul care nu lasă mai nimic imaginației.

„Cred că este doar o tactică populistă, este o modalitate de a atrage alegători extremiști. Și noi suntem tot cetățeni francezi și vrem să trăim”, a spus Abdallah Zekri, președintele Observatorului pentru fapte islamofobe.

Pe de altă parte măsura luată în stațiunea de pe Coasta de Azur, nu ar trebui să surprindă. Franța a fost și prima țară europeană care a interzis în spațiile publice, acum cinci ani, orice formă de văl islamic care acoperă fața. Modelul a fost preluat și de Belgia. Alte state europene precum Danemarca, Italia sau Elveția au introdus interdicții parțiale, limitate fie doar la anumite orașe, fie doar la anumite instituții. În țara unde a fost purtat prima dată, Australia, burkiniul este considerat o modalitate de integrare a femeilor musulmane care au șansa să respecte normele credinței lor și totodată să se bucure de activități care altfel le-ar fi inaccesibile.

Vălul islamic cunoaște multe forme în funcție de țara unde este purtat sau de confesiune.

Cea mai strictă formă este burka. Femeia musulmană este acoperită complet, având o plasă în dreptul ochilor. Niqabul este un veșmânt similar cu sigura diferență că ochii sunt descoperiți. Chadorul acoperă corpul, capul, dar nu și fața, în timp ce hijabul este eșarfa sub care femeile musulmane își ascund părul și pieptul.