ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce autoritățile elene continuă să țină piept migranților masați la granița terestră cu Turcia, unde zona a devenit o adevărată scenă de luptă, cu sute de refugiați care vor să pătrundă în Grecia pe de o parte, iar pe de altă parte cu forțe de ordine și civili gata să protejeze cu orice preț intrarea, Grupul de la Vișegrad se mobilizează pentru a sprijini guvernul de laa Atena.

Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia - membre ale Grupului de la Vișegrad (V4) - promit să ajute Grecia în fața fluxului de migranți ilegali, potrivit Voice of Europe. Cele patru țări sunt deja cunoscute pentru poziționările lor anti-migrație și au respins planul UE de redistribuire a refugiaților în cadrul statelor membre.

Într-o conferință de presă susținută de omologii săi din V4, premierul ceh Andrej Babis a afirmat că situația este una pe cât se poate de serioasă și că UE trebuie să își protejze frontierele. „Criza migranților din 2015 nu trebuie repetată„, a avertizat Babis.
El a adăugat că planurile concrete vor veni după reuniunea de miercuri a miniștrilor de Interne ai UE, de la Bruxelles, subliniind necesitatea unui răspuns imediat al blocului comunitar la situația din Grecia. Potrivit lui Babis și omologului său slovac, țările din Grupul de la Vișegrad rămân pe aceeași poziție: de a nu accepta migranții pe baza cotei de redistribuire impuse de UE.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că Varșovia este gata să disloce unități la frontiera eleno-turcă, în timp ce omologul său slovac, Peter Pellegrini, a afirmat că numărul tot mai mare de migranți „reprezintă un risc de securitate nu doar pentru Grecia”.

 Viktor Orban, premierul Ungariei, a explicat că aproximativ 130.000 de migranți sunt deja în mișcare spre Europa, și că „bătrânul continent” trebuie să îi oprească la granițe. Budapesta, spune demnitarul ungar, „va juca un rol activ în această chestiune”. Orbán a declarat că, în timp ce țara sa și UE ar trebui „să acorde tot ajutorul Greciei” pentru a opri fluxurile de migranți, nu va fi îndeajuns pentru a apăra granița dintre Turcia și Grecia.
 
„Ca și în 2015, ca ultimă soluție există maghiarii”, a spus Orban în timpul summitului cu liderii celorlalte trei țări din Grupul de la Visegrád, adăugând: „Chiar dacă încercarea Greciei va avea succes, granița UE trebuie apărată. Ungaria o va face! ”

Autoritățile elene susțin că aproximativ 15.000 de oameni erau la granița dintre Grecia și Turcia, miercuri. Atena susține că în ultimele zile au împiedicat 27.832 de treceri la graniță, precum și că au arestat 220 de persoane care au încercat să pătrundă în țară.
 
În Turcia sunt aproximativ 3,6 milioane de solicitanți de azil, iar săptămâna trecută, președintele Erdogan a declarat că va „deschide porțile” migranților care doresc să intre în Europa, dacă UE nu susține acțiunile sale militare în Siria.
 
În urma vizitei de marți a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la granița elenă, UE a promis 700 de milioane de euro, ajutor Greciei, pentru a proteja frontiera de valurile de migranți, potrivit The Telegraph. De asemenea, blocul comunitar va trimite 100 de oameni ai Frontex, forța de securitate a frontierei europene, alături de două elicoptere, un avion și șapte bărci de patrulare pentru a ajuta la rezolvarea crizei care escaladează de la o zi la alta.