ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul islamist al Turciei își intensifică războiul împotriva creștinismului, prin trecerea în proprietatea statului a tuturor bisericilor creștine din orașul Diyarbakir. Rând pe rând, biserici de rit ortodox, catolic și protestant, dintre care una veche de peste 1700 de ani, au ajuns în proprietatea statului.

Guvernul islamist de la Ankara a preluat controlul a șase biserici creștine din orașul Diyarbakir, din sudul țării, un semn în plus al acțiunilor sale repetate împotriva libertății de exprimare și a autodeterminarii religioase, scrie cotidianul Express.co.uk.
 
Ziarul notează că ordinul de confiscare a bisericilor a fost dat la 25 martie de guvernul lui Erdoagan, susține site-ul World Watch Monitor. 

Autoritățile au și o explicație: doresc să reconstruiască și să reabiliteze centrul istoric al orașului, distrus în mare parte de conflictul dintre militanții kurzi PKK și forțele guvernamentale. Aceleași autorități pretind că ordinul nu are nicio motivație de ordin religios.
 
Decizia a atras însă furia prelaților bisericilor creștine, care se tem de o acțiune guvernamentală împotriva religiei lor. Motiv pentru care amenință că vor da statul turc în judecată.
 
Un expert american în relații internationale, Victoria Coates, consideră că decizia este pe măsura  stilului de guvernare a lui Erdogan, fiind vorba de o situație care reflectă încă o dată persecutarea creștinilor din zonă. ,,Ce se întâmplă acum în Turcia este deja tipic pentru Orientul Mijlociu, la fel ca în antichitate creștinii sunt persecutați și dispersați.”, ai spus consiliera pe relații externe a candidatului republican Ted Cruz.