ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 Guvernul Ungariei vrea să aloce miliarde de forinți pentru a majora salariile în companiile de stat în următorii ani, în timp ce ia în colimator multinaționalele, pe care le acuză că aduc în Ungaria produse de o calitate mai slabă decât în Vest.

Guvernul va aloca 44 miliarde de forinți (140 mil. euro) în acest an pentru majorarea salariilor angajaților de la companiile de stat, suma alocată în același scop în 2018 urmând să crească la 48 mld. forinți și la 28,5 miliarde de forinți în 2019, a anunțat Janos Fonagy, secretar de stat în ministerul dezvoltării naționale, scrie Budapest Business Journal, citat de Zf.ro.

Salariile a 143.000 de angajați de la 230 de companii de stat vor fi majorate gradual cu 30% în următorii trei ani. Creșterile vor fi aplicate retroactiv începând cu 1 ianuarie acest an. Guvernul ar face astfel ca firmele de stat să-și păstreze competitivitatea pe piața muncii din punctul de vedere al salariilor.

Fonagy a anunțat că ministerul dez­voltării naționale a încheiat deja acorduri cu unele dintre companii, care vor acoperi o parte din costurile legate de majorări.

Pe de altă parte, guvernul ungar critică multinaționalele, intenționând să lanseze o anchetă în acest sector.

În urma unui raport realizat de autoritatea ungară în domeniul siguranței alimentelor Nebih, potrivit căruia multi­naționalele aduc produse de calitate mai slabă în Ungaria, guvernul ar urma să investigheze aceste practici, a declarat șeful cabinetului ungar Janos Lazar.