ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tensiunile ating cote maxime între Paris și Roma, după refuzul noului guvern italian de a permite intrarea unei nave cu peste 600 de imgranți, gest care l-a făcut pe președintele francez Macron să se dezlănțuie la adresa Italiei. În replică, Roma a amenințat că va anula un summit cu Franța, informează presa din peninsulă.

Noul ministru italian de Interne, Matteo Salvini, care este de asemenea și liderul formațiunii politice de dreapta, Liga, a interzis duminică acostarea unei ambarcațuni la bordul căreia se aflau 629 de imigranți, dintre care 123 de minori neînsoțiți și șapte femei gravide. După ce și Malta a luat aceeași decizie, Spania a anunțat că nava poate intra în portul din Valencia.

„Îi cer lui Macron să primească de mâine dimineață 9.000 de imigranți, așa cum s-a angajat că o va face. Nu este un derby între Franța și Italia, și nici un meci de campionat mondial în care noi nu vom participa. Acțiunea noastră voluntară nu merită să fie abordată în acest fel de un reprezentant al guvernului francez”. Apoi, ministrul Salvini a subliniat poziția sa și a explicat care sunt motivele pentru care guvernul a decis să refuze acostarea ambarcațiunii cu migranți: „Nu accept, având eu însumi doi copii, să se spună că guvernul vrea să facă rău copiilor ... Nu vreau ca acești copii să fie puși pe o barcă gonflabilă în condiții care le pun viața în pericol în Marea Mediterană. M-am săturat ca acești copii să moară deoarece cineva îi înșeală că în Italia există case și locuri de muncă pentru toată lumea”.

Președintele francez Emmanuel Macron, care a fost acuzat că nu s-a oferit să primească ambarcațiunea într-un port francez, a criticat „cinismul și iresponsabilitatea guvernului italian”. Cel mai dur comentariu a venit din partea lui Gabriel Attal, purtător de cuvânt în partidul lui Macron, care a declarat într-o emisiune TV: „Poziția Italiei mă face să vomit”.

Replica pe măsură a premierului italian Giuseppe Conte a venit la scurt timp:
„Italia nu poate accepta lecții ipocrite de la țări care preferă să ignore imigranții”. Într-un comunicat al guvernului italain, acesta amenință că ar putea anula summitul între Macron și noul premier italian Giuseppe Conte

Cu toate acestea, Italia a câștigat susținerea Ungariei  al cărei premier, Viktor Orban, este un prieten al lui Salvini.   În urma unei întrevederi cu omologul său slovac, premierul Viktor Orban a declarat că decizia Italiei reprezintă „un moment extraordinar care ar putea aduce schmbări reale politicilor europene privind imigrația”.