ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La doar 3 zile după ce administrația Trump a retras finanțarea acordată de Statele Unite Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) ce s-a dovedit implicată în politica de avort (până în luna a noua de sarcină) și sterilizare forțate impuse de ani de zile de guvernul chinez asupra propriei populații, România, prin vocea ambasadorul la ONU, salută activitatea UNFPA.

Ambasadorul Ion Jinga a subliniat caracterul vizionar al Programului de Acțiune al Conferinței Internaționale privind Populația și Dezvoltarea (ICPD) de la Cairo, și a apreciat activitatea CPD de susținere a realizării agendei ICPD în sectoare prioritare — diminuarea sărăciei, educația fetelor, mortalitatea maternă și infantilă, accesul la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv planificare familială, protecția drepturilor de reproducere și multe alte domenii ale Programului de Acțiune.

Ambasadorul român a subliniat prioritatea care trebuie acordată implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a Agendei de Acțiune Addis Abeba, împreună cu Programul de Acțiune al ICPD vizând eradicarea sărăciei în toate formele sale, pentru promovarea, respectarea și realizarea egalității de gen și autonomizării femeilor și fetelor, drepturile omului, șanse egale pentru toți, combaterea tuturor formelor de discriminare, realizarea integrării sociale pentru grupuri marginalizate pe baze egale și consolidarea legislației, politicilor și acțiunilor pe baza drepturilor omului pentru toți, vizând realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

În decembrie 2016, România, prin Ion Jinga, a susținut numirea thailandezului Vitit Muntarbhorn ca  Expert Independent afiliat ONU pentru Protecția împotriva Violenței și Discriminării Bazate pe Orientare Sexuală și Identitate de Gen (SOGI Expert). Acesta își propunea, printre altele, obligarea liderilor religioși să propovăduiască alt mesaj decât le cere conștiința, credința și tradiția, dar și introducerea în școli de programe educaționale care să îi învețe pe copii că toate comportamentele sexuale, inclusiv cele de risc, sunt acceptabile și că nu există doar două sexe biologice, ci o multitudine de așa-zise „identități de gen”. 

Comisia Populație și Dezvoltare este o comisie funcțională a Consiliului Economic și Social al ONU (ECOSOC). Membrii Biroului sunt aleși pentru un ciclu de 1 an.

România îndeplinește al doilea mandat consecutiv de membru al Comisiei Populație și Dezvoltare în perioada 2018-2021.