ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Vladimir Putin și cancelarul Angela Merkel au discutat marți, la Soci, despre situația din Ucraina, Siria și Libia. Șefa guvernului german nu a mai vizitat Rusia din mai 2015, în urma tensionării relațiilor dintre Berlin și Moscova în 2014, odată cu anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei ar putea fi ridicate doar după implementarea Acordului de la Minsk, a declarat marți cancelarul Germaniei, Angela Merkel, în cadrul unei conferințe comune cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, la Soci, notează site-urile Sputnik și Reuters.
 
„Rusia este un partener important, dar sancțiunile ar putea fi ridicate doar după ce acordurile de pace de la Minsk vor fi implementate complet. Atingerea acestui punct este obiectivul meu”, a declarat Angela Merkel.

UE a impus sancțiuni Rusiei după anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Moscova în anul 2014, regimul de sancțiuni fiind înăsprit ca urmare a implicării ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei. Sancțiunile împotriva Rusiei vizează sectoarele apărării, energiei și economiei. În replică, Moscova, care neagă acuzațiile legate de susținerea rebelilor din Ucraina, a interzis importul de produse agricole din UE.

Cancelarul Germaniei a subliniat că nu este mulțumită de stadiul discuțiilor în cadrul „Formatului Normandia”, între Germania, Rusia, Ucraina și Franța, dar că rămâne cel mai bun forum pentru discuții privind situația din estul Ucrainei.
 
„Există diferențe fundamentale de opinie între noi și Rusia privind cauza conflictului din Ucraina. Germania crede în legitimitatea democratică a guvernului ucrainean. Dar toate părțile vor să împiedice o escaladare a conflictului, iar discuțiile în formatul Normandia au ajutat în această privință”, a spus Merkel.

Întrebată despre posibilitatea redactării unui nou acord privind privind pacea în estul Ucrainei, Angela Merkel a spus ferm că este împotriva acestui demers.

În februarie 2015, autoritățile de la Kiev și separatiștii au semnat un acord la Minsk privind pacea în regiunea Donbas, aflată în estul Ucrainei și care include orașele Donețk și Lugansk. Înțelegerea a fost semnată în urma unei medieri franco-germane și în prezența președintelui rus Vladimir Putin.

În urma întrevederii cu Vladimir Putin, Angela Merkel și-a exprimat sprijinul pentru un armistițiu în Siria și disponibilitatea de a coopera cu Rusia în lupta împotriva terorismului, informează Mediafax

Potrivit politologului german Alexander Rahr, citat de agenția Ria Novosti, „doamna Merkel este îngrijorată de faptul că rușii și americanii ar putea lua decizii în privința Ucrainei și Siriei peste capul europenilor. Și atunci, ea vrea un joc comun, vrea să fie luată în serios.