ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După doi ani de relații încordate la maximum, a venit și momentul întâlnirii Obama- Putin. Întrevederea a avut loc luni seara, la sediul ONU, în marja Adunării Generale a Naţiunilor Unite, și a durat o oră și jumătate. 
 
Timp în care cei doi lideri par să fi ajuns la un acord in privința raidurilor aeriene comune împotriva ISIS. Dar divergențele dintre SUA și Rusia asupra rolului jucat de președintele Bashar al Assad în Siria rămân.

Discuțiile au durat aproximativ 95 de minute şi care au început cu o strângere glacială de mână, transmit agențiile de presă. Putin a invocat în faţa presei o întâlnire 'constructivă, surprinzător de deschisă' cu omologul său american, şi a vorbit despre o posibilă cooperare. Dar, a precizat Putin, există diferende reale între cele două state cu privire la modul de a pune capăt războiului care a făcut deja peste 240.000 de morţi în Siria. 

Putin nu a exclus atacuri aeriene ruse în Siria, dar a exclus categoric un angajament rusesc cu trupe combatante la sol în lupta împotriva jihadiştilor ultraradicali ai grupării Statul Islamic (SI), subliniind dorinţa sa 'de a asista în continuare armata siriană'. 

Dovadă a tensiunilor care persistă cu Occidentul, liderul de la Kremlin nu a rezistat tentaţiei să arunce nişte săgeţi la adresa lui Obama şi Hollande: ”Am cel mai mare respect pentru omologii mei american şi francez, dar ei nu sunt cetăţeni sirieni şi, prin urmare, nu ar trebui să se implice în alegerea conducătorilor unei alte ţări”. 

Această primă întâlnire oficială între Obama şi Putin în mai bine de doi ani a fost consacrată deopotrivă Siriei şi crizei din estul Ucrainei.