ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înalta Curte din Londra a blocat luni o tentativă privată de punere sub inculpare a fostului premier britanic Tony Blair pentru acuzații de crime de război prin participarea la invazia militară din Irak, din 2003, scrie The Telegraph.
 
Magistrații Înaltei Curți din Londra au decretat luni că în legislația din Regatul Unit nu există nicio infracțiune de acest fel prin care fostul șef al guvernului de la Londra să poată fi pus sub acuzare. Tentativa privată de inculpare a fost inițiată de către fostul general irakian Abdul Wahed Shannan Al Rabbat, care l-a acuzat pe Blair că a comis o ”crimă de agresiune” prin invadarea din 2003 a Irakului. 
 
Generalul irakian dorea începereaa urmării penale împotriva lui Tony Blair, precum și a fostului ministru de Externe, Jack Straw, și a fostului Procuror General, Lord Goldsmith. 

În 2016, Curtea de Magistratură de la Westminster a respins și ea tentativa privată a generalului irakian de a-l pune sub inculpare pe fostul premier laburist al Marii Britanii.

În 2003, Marea Britanie s-a alăturat coaliției internaționale condusă de Statele Unite pentru alungarea de la putere a regimului Saddam Hussein, după ce președintele George W. Bush și premierul Tony Blair au susținut că liderul irakian deține arme de distrugere în masă în Irak. Lucru care nu a fost dovedit nici până azi.

Anul trecut, raportul comisiei Chilcot privind invazia Irakului a ajuns la concluzia că operațiunea militară a fost inutilă și că nu a reprezentat ”ultima instanță”, așa cum a susținut premierul Blair. Raportul Comisiei a stabilit că Tony Blair i-a promis lui George W. Bush să-i urmeze pe americani în Irak „orice s-ar întâmpla".

„Am conchis că Regatul Unit a decis să se alăture invaziei Irakului înainte ca toate alternativele pașnice în vederea obținerii dezarmării (Irakului) să fie epuizate. Acțiunea militară nu era inevitabilă la vremea respectivă”, a declarat John Chilcot. El a denunțat faptul că Londra s-a sprijinit pe informații ale serviciilor de informații care nu au fost verificate în mod suficient.