ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Puțini știu, poate, că în Irak există mănăstiri creștine .În plin teritoriu musulman, creștinii de limbă arabă aparținând Patriarhiei Ortodoxe a Antiohiei și a Întregului Orient ori Bisericii Siriene Iacobite și celei Chaldeene, de cel puțin 1800 de ani țin piept istoriei potrivnice. Biserici și mănăstiri ce există încă din secolul al IV-lea sunt în pragul dispariției dar luptă, în continuare, pentru credința lor, informează Doxologia.ro.

Jurnalistul sirian Raimond Ibrahim, confirmat și de televiziunea Al Jazeera scria la data de 25 noiembrie 2015 despre drama unei biserici chaldeene din nordul Irakului. Câteva maici înfruntau moartea și împărtășeau credința Răstignitului într-o lume potrivnică, de cel puțin trei ani. 

Mănăstirea Sfintei Ecaterina din nordul Irakului, zidită de împărații bizantini la final de secol VI, se afla de mult timp în teritoriul cucerit de către Statul Islamic. Cu toate acestea, maicile din mănăstirea Sfintei nu și-au părăsit casa. Ele nu au dorit să se refugieze, așa cum au făcut-o mulți, în Liban, o țară neutră din punct de vedere al persecuției creștine.În schimb, ele au ales să nu o părăsească pe Sfânta ocrotitoare! 

În noaptea prăznuirii Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, maicile din mănăstirea irakiană au primit cununa ocrotitoarei lor. „Dealul de pietre”, colina pe care era așezată mănăstirea, a fost luat cu asalt. Cupola bisericii închinată Maicii Domnului și chiliile au fost bombardate, ruina așternându-se pe ceea ce odinioară era o mănăstire înfloritoare. 

Soarta micilor din mănăstirea Sfintei Ecaterina se poate doar intui. În cel mai bun caz, ele sunt ostatice ale jihadiștilor din Statul Islamic.