ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul în funcție al Irakului, Adel Abdel Mahdi, i-a cerut vineri secretarului de Stat american, Mike Pompeo, trimiterea unei misiuni pentru organizarea retragerii trupelor americane din Irak, informează site-ul cotidianului Le Figaro, citat de Mediafax.

Adel Abdel Mahdi „a cerut să fie trimiși reprezentanți în Irak pentru a stabili mecanismele necesare aplicării deciziei Parlamentului irakian în sensul retragerii în siguranță a trupelor americane", a comunicat Guvernul de la Bagdad.

La nivel oficial, Administrația de la Washington a transmis că nu există niciun plan de retragere a trupelor, dar Comandamentul regional american a informat autoritățile irakiene că efectivele militare urmează să fie retrase.

Parlamentul Irakului a adoptat o rezoluție prin care cere Guvernului să evacueze militarii americani din Irak, în urma raidului aerian al SUA prin care a fost asasinat generalul iranian Qasem Soleimani.

Premierul Irakului, Adel Abdul Mahdi, i-a transmis ambasadorului SUA la Bagdad, Matthew Tueller, că ambele părți trebuie să coopereze în privința retragerii trupelor americane. "Premierul a evidențiat importanța cooperării reciproce în privința implementării rezoluției Parlamentului irakian în sensul retragerii trupelor străine. Relațiile dintre Irak și Statele Unite trebuie așezate pe baza adecvată. Premierul irakian a subliniat că situația actuală este periculoasă și că pot apărea consecințe, astfel că Irakul va face totul pentru a evita izbucnirea unui război deschis", a anunțat Guvernul de la Bagdad.

Statele Unite au aproximativ 5.000 de militari în Irak.