ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentanții Iranului au avertizat în ultimele ore că vor răspunde „în câteva secunde” cu „arme neutilizate până acum” unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone și rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marți EFE, preluată de Agerpres și Cotidianul.

„Sioniștii trebuie să știe că de data aceasta nu vor mai avea la dispoziție 12 zile și răspunsul pe care-l vor primi nu va veni în câteva ore sau zile, ci în câteva secunde”, a declarat la televiziunea publică ministrul adjunct de externe și negociatorul șef al Iranului în domeniul nuclear, Ali Bagheri Kani.

Bagheri se referea la posibile represalii israeliene ca răspuns la atacul de sâmbătă comis de Iran, care s-a dorit a fi reacția Teheranului la bombardarea consulatului iranian din Damasc, din 1 aprilie, atribuită Israelului.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Comisiei de Securitate Națională a parlamentului iranian, Abolfazl Amouei, a declarat că în atacul de sâmbătă „nu a fost folosită o putere semnificativă” și că Iranul este pregătit să folosească noi arme.

„Suntem pregătiți să folosim arme neutilizate până acum. Avem planuri pentru toate scenariile”, a afirmat Amouei, citat de agenția Mehr.

Totodată, președintele Ebrahim Raisi a declarat marți că Iranul va răspunde la orice acțiune împotriva intereselor sale, potrivit Agenției Iraniene de Știri a Studenților, citată de Reuters.

„Declarăm categoric că cea mai mică acțiune împotriva intereselor iraniene va fi întâmpinată negreșit cu un răspuns sever, amplu și dureros împotriva oricărui autor”, i-a spus Raisi emirului Qatarului, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, la o zi după ce șeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a declarat că Israelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta cu peste 300 de drone și rachete.

În plus, forțele armate iraniene au avertizat SUA, Regatul Unit, Franța și Germania că „le vor tăia picioarele” dacă depășesc „limitele” în sprijinul lor pentru Israel, potrivit EFE.

„Le reiterăm anumitor șefi de stat din Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Germania să înceteze să sprijine regimul (israelian) muribund, diabolic, ilegal, terorist și ucigaș de copii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate iraniene, generalul de brigadă Abolfazl Shekarchi. „Dacă cineva, inclusiv dumneavoastră și regimul (Israel), depășește limitele, îi vom tăia picioarele cu mai multă forță decât răspunsul anterior dat Israelului”, a adăugat Shekarchi, potrivit agenției Tasnim.

Israelul a reușit să doboare 99% din dronele și rachetele iraniene, nu în ultimul rând datorită ajutorului acordat de aliații săi, în special SUA, dar și Marea Britanie și Franța, ale căror avioane de luptă au acționat pentru doborârea acestor ținte.