ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Trump, președintele SUA, a refuzat o solicitare a Guvernului Benjamin Netanyahu de a amâna vizita oficială în Israel pentru a coincide cu ceremoniile care vor marca 50 de ani de la Războiul de Șase Zile, scrie cotidianul arab Al-Hayat, citat de publicațiile Times of Israel și Ynetnews.com.

 Potrivit publicației arabe Al-Hayat, cu sediul în Londra, oficiali israelieni au sugerat ca Donald Trump, care urmează să efectueze o vizită în Israel pe 22 mai după ce va merge inițial în Arabia Saudită, să amâne deplasarea până în iunie, pentru a coincide cu aniversarea Războiului de Șase Zile, desfășurat în intervalul 5-10 iunie 1967 și câștigat de statul evreu contra Egiptului, Iordaniei și Siriei. În urma războiului din 1967, Israelul a obținut controlul asupra Ierusalimului de Est, Cisiordaniei, Fâșiei Gaza, Peninsulei Sinai și Înălțimilor Golan. În anul 1979, Israelul a semnat un acord de pace cu Egiptul, iar în virtutea acestui tratat statul evreu a cedat Peninsula Sinai.

Administrația Donald Trump a respins cererea Israelului, au declarat surse politice occidentale citate de Al-Hayat. Președinția și Guvernul Israelului au refuzat să comenteze informațiile.

Conform publicațiilor israeliene Ynetnews.com și Times of Israel, unul dintre motive ar fi că Donald Trump nu vrea să ofere percepția că ar avea o abordare favorabilă Israelului, în contextul intenției relansării procesului de pace israelo-palestinian. În plus, o amânare a vizitei în Israel ar fi imposibilă din cauza programului turneului președintelui SUA. Se pare că obiectivele prioritare ale lui Donald Trump sunt participarea la reuniunea NATO din Europa, la summitul G7 și vizita în Arabia Saudită. În timpul vizitei la Riyad, Donald Trump ar urma să participe la reuniunile Consiliului de Cooperare în zona Golfului și Organizației pentru Cooperarea Islamică.

Președintele SUA, Donald Trump, va efectua primele vizite oficiale la Vatican și în Orientul Mijlociu, prioritatea fiind intensificarea eforturilor de combatere a terorismului, a anunțat Casa Albă, potrivit cotidianului The Washington Post. Donald Trump se va deplasa la sfârșitul lunii mai la Vatican, în Arabia Saudită și în Israel, în efortul de a "uniformiza eforturile de combatere a terorismului" și de a limita influența Iranului, a transmis Președinția Statelor Unite. Surse de la Vatican citate de publicația La Stampa au confirmat că Donald Trump va fi primit de Papa Francisc, șeful Bisericii Catolice, pe 24 mai. În cadrul turneului, Donald Trump va participa la reuniunea Grupului G7, desfășurată în regiunea italiană Sicilia, și la o reuniune a Alianței Nord-Atlantice, la Bruxelles.