ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Codacons, asociația care reunește asociațiile pentru drepturile cetățenilor și consumatorilor din Italia, a cerut Agenției Naționale Anticorupție (ANAC) să investigheze dacă există un conflict de interese între faptul că unul dintre directorii din Ministerul Sănătății de la Roma poate semna acte în ceea ce privește vaccinarea, dat fiind faptul că în trecut a fost membru în Consiliul de Administrație al Fundației Glaxo Kline, organizație fondată de compania farmaceutică omonimă, informa Il Messaggero pe 12 iunie, a.c.

Mai precis, Codacons reclamă faptul că Ranieri Guerra (foto) - care a fost membru în consiliul de administrație al Fundației Glaxo în 2008, a semnat în 2014 un document prin care Italia se angaja să devină un lider mondial în ceea ce privește rata vaccinării, deși Glaxo Smith Kline este compania care produce vaccinul hexavalent folosit în Italia.

Conform Codacons, Guerra ar fi trebuit să se recuze din implicarea în acte privind vaccinarea, în conformitate cu articolul 323 din Codul Penal Italian, care prevede că în cazurile în care un oficial public, în timpul îndeplinirii sarcinilor de serviciu omite să se recuze acolo unde ar putea obține un interes propriu sau pentru alții, ar putea fi pedepsit cu închisoare de la 1 la 4 ani. Momentan, nu este clar dacă ANAC a început o anchetă pe acest subiect.

Codacons a făcut acest anunț în timp ce Decretul Lorenzin - după numele Ministrului Sănătății, Beatrice Lorenzin -,   era în dezbaterea Parlamentului Peninsular. În luna iulie, legea - care reintroduce vaccinarea obligatorie după 18 ani,  a fost adoptată de către Parlament. O petiție a Codacons pentru anularea legii a ajuns la peste 20.000 de semnături, iar în cursul acestui an, aceeași organizație a contestat în intanță actul normativ. Deputatul Adriano Zaccagnini a avut o luare de poziție în Parlamentul Italian pe acest subiect.

În luna octombrie, directorul acuzat de Codacons a fost numit Asistent al Directorului General pentru inițiative speciale din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. 
 
În iulie 2012, compania GlaxoSmithKline a fost condamnată în SUA la plata unei despăgubiri de peste 3 miliarde de dolari, pentru modul în care a convins anumiți medici să prescrie tratament cu medicamente produse de companie, pentru nerespectarea normelor în ceea ce privește informarea cumpărătorilor în privința folosirii corecte a medicamentelor și pentru coruperea unor medici.

În 2004, Garda Financiară din Italia a acuzat peste 5.000 de persoane de corupție, între care și 273 de angajați ai Glaxo. Conform acuzării, citate de BBC, compania GlaxoSmithKline a cheltuit peste 152 de milioane de lire vechi pentru cadouri oferite medicilor, farmaciștilor și altor persoane din sistemul medical. În 2002, o situație similară a fost raportată și în Germania, anunța The Guardian.