ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miercuri, 8 martie a.c., în cadrul unei conferințe pe teme de securitate cibernetică desfășurată la Boston College, directorul FBI a avertizat că americanii n-ar trebui să aibă așteptări cu privire la o „viața absolut privată”, informează The Guardian.

„Toți avem așteptări rezonabile legate de intimitatea în casele noastre, în mașinile noastre, și în folosirea dispozitivelor noastre electronice. Este o parte esențială a faptului că ești american. Dar asta, în egală măsură, înseamnă și că, dacă există un motiv întemeiat într-o instanță de judecată, guvernul, aplicând legea, ne poate invada spațiile noastre private”, a declarat Comey la conferința de miercuri. 

„Nici comunicarea cu soțiile noastre, cu membrii clerului, cu avocații nu sunt absolut private în America. Nici măcar amintirile noastre nu sunt private. Oricare dintre noi poate fi obligat să spună ceea ce a văzut... În anumite circumstanțe, judecătorul îl poate obliga pe oricare dintre noi să depună mărturie în instanță cu privire la aceste comunicări private. Nu exista viață privată totală în America, nu există loc în care sistemul judiciar să nu ajungă”, a adăugat James Comey.

El a lansat acest avertisment în contextul unei discuții despre creșterea gradului de criptare a informațiilor, după dezvăluirile făcute în 2013 de către Edward Snowden, fost contractor al Agentiei Naționale americane pentru Securitate (NSA).

 
James Comey a precizat că, în ultimele luni ale anului trecut, FBI a obținut accesul, în baza legii, la 2.800 de dispozitive informatice confiscate în dosare penale, teroriste sau de contrainformații. Dar Biroul nu a putut deschide 43% dintre aceste dispozitive.

Declarațiile directorului FBI vin în contextul creșterii îngrijorărilor legate de invadarea vieții private, după ce WikiLeaks a publicat o primă tranșă dintr-un set mai mare de date despre spionajul electronic desfășurat de CIA. Aceste informații ar fi fost furnizate WikiLeaks de către un avertizor care-a dorit relansarea unei dezbateri pe această temă.

CIA a spus că nu va comenta cu privire la autenticitatea materialului furnizat de WikiLeaks, dar a publicat o declarație în care subliniază că e interzisă prin lege utilizarea unor astfel de instrumente de supraveghere în SUA.

„Misiunea CIA este de a colecta agresiv informații externe din străinătate pentru a proteja America de teroriști, state/națiuni ostile și alți adversari. Este treaba CIA să fie inovatoare, avangardistă și prima în linia de apărare pentru protejarea acestei țări de inamicii străini. America nu merită nimic mai puțin”, se precizează în declarația CIA.

„Publicul american ar trebui să fie profund îngrijorat de orice divulgare a WikiLeaks ce vizează deteriorarea capacității Comunității de Informații de a proteja America împotriva teroriștilor și a altor adversari. Asemenea divulgări compromit personalul și operațiunile SUA și, în plus, îi dotează pe adversarii noștri cu instrumente și informații ce ne pot face rău”, precizează CIA.

La Washington există îngrijorarea că publicarea pe WikiLeaks a bazei de date denumită „Vault 7” ar putea pune la dispoziția organizațiilor criminale/teroriste și a guvernelor străine instrumente pentru spionajul electronic.

Congresmenul democrat Ted Lieu a cerut Congresului să investigheze modul în care au fost sustrase aceste date. „Dacă aceste documente sunt adevărate, înseamnă că arsenalul CIA de arme cibernetice este de acum în spațiul public, și cine știe cine are acces la instrumente de spionaj informatic foarte invazive”, a declarat Lieu pentru The Guardian. „Este foarte deranjant pentru oricine căruia îi pasă de viața privată... Ar trebui lăsat deoparte orice argument cu privire la criptare. Nu poți da cheile de criptare doar băieților buni, sperând că ele nu ajung și la băieții răi. Cea mai bună protecție a noastră e să nu avem defecte de securitate în produsele pe care le folosim.”

Experții în securitate informatică au declarat că datele publicate până cum în „Vault 7” sunt, în principal, rezumate ale capacităților unor instrumente de spionaj, fără ca aceste unelte să fie oferite propriu-zis. Materialul difuzat pare a fi editat, astfel încât să nu furnizeze variante de  piratare. 

„Vault 7” conține peste 500 MB de date, care acoperă perioada din 2013 până în februarie 2016. Sunt mii de documente ce descriu instrumentele software și tehnicile folosite de CIA pentru a penetra telefoane Smart, computere și chiar televizoare conectate la internet. Spionarea se poate face prin servicii comune, de tipul Skype sau Wi-Fi, dar și prin documente PDF și chiar prin programele anti-virus folosite de milioane de oameni pentru a-și proteja computerele. Instrumentele de spionaj par să exploateze vulnerabilitățile din sistemele de operare a computerelor dezvoltate de Microsoft. 

„Racing Crew” este un program folosit pentru a sparge un computer țintă. Alt program de spionaj cibernetic arată cum se pot fura parolele, folosind o funcție a Internet Explorer, iar „Weeping Angel” are rolul de a ataca televizoare Smart Samsung. Conform WikiLeaks, după ce pătrunde în sistem „Weeping Angel” plasează televizorul - țintă în poziția „fake off”, astfel încât proprietarul să creadă că televizorul e închis. Dar, din poziția „fake off”, televizorul poate înregistra conversațiile din cameră, trimițându-le apoi prin internet către un server al CIA.