ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fosta vedetă BBC - Top Gear, Jeremy Clarkson, se află din nou în centrul atenției într-un scandal de discriminare a românilor.

Scos din grilă de BBC după ce l-a bătut pe unul dintre producători, Clarkson prezintă acum o emisiune online, The Grand Tour, pe Amazon Prime.

Fiecare ediție a emisiunii The Grand Tour este filmată într-o țară diferită. Ȋn ultimul episod, realizat în Marea Britanie, Clarkson a prezentat un vehicul care, spunea el, poate fi controlat prin telefon. Mașinăria era de fapt o fosă septică, la care fuseseră adăugate roți și un fotoliu prins deasupra.

Iar atunci când a fost ridicată capota, spectatorii din emisiune au descoperit că în interiorul fosei se afla un om care dădea la pedale, în funcție de cum îi transmitea realizatorul, prin telefon.

„Nu e doar un om, e un român. Le dau de muncă celor noi veniți la noi în țară. Google folosește electronice ca să le ia locurile de muncă oamenilor. Asta le dă un loc de muncă, le dă demnitate. E genial”, a spus Clarkson.

Apoi, el a incercat să-i transmită, printr-o pâlnie, omului care pedala să dea cu spatele: „Cum se spune înapoi în română? Inaupi, cred. O să rămân la engleză", a spus Clarkson din fotoliul mașinii, de unde îi ordona românului să pedaleze. „Inginerie britanică, doamnelor și domnilor, cu piese din România”, a mai comentat Clarkson.

Secvența cu ricșa, de la min. 59:10

Nu este prima oară când Clarkson îi jignește pe români. Ȋn 2013, el scria în Sunday Times că România că este o țară frumoasă, dar foarte înapoiată. „Sunt localități pe care și Iisus le-ar numi înapoiate! Românilor le va fi greu să se integreze. Pentru ei nu ar fi o mutare de mii de kilometri, ci de mii de ani!”, susținea Jeremy Clarkson.

De asemenea, într-una dintre edițiile Top Gear, el a afirmat despre Dacia Sandero, fabricată în România că este o mașină de „90 de vaci putere”.

Ambasada României la Londra va trimite o scrisoare de protest postului de televiziune
 
Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, a reacționat pe pagina sa de facebook: „Un nou caz al unui individ care recurge la stereotipuri fascistoide, din dorința de a obține audiență. Se pare că Jeremy Clarkson nu a învățat nimic din anul pe care l-a petrecut pe tușă și revine în forță cu același comportament. Pentru unii experiența nu echivalează cu acumularea de înțelepciune. Dar, dacă putem să înțelegem frustrările personale ale unora, nu mai putem înțelege când astfel de comportamente sunt tolerate de redactori și de public. Este regretabil că astfel de derapaje continuă să apară în spațiul mediatic din Marea Britanie, cu atât mai mult cu cât relația reală dintre cele două state este de bună cooperare, inclusiv pentru prevenirea și combaterea sclaviei moderne. Ambasada României la Londra va trimite o scrisoare de protest postului de televiziune.”