ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Căpitanul și ofițerul secund ai petrolierului iranian Grace 1, sechestrat cu o săptămână în urmă de autoritățile din Gibraltar, au fost arestați joi de poliția teritoriului britanic, a anunțat un purtător de cuvânt al acesteia, citat de AFP, relatează Agerpres.

Ca reacție la sechestrarea petrolierului iranian de către autoritățile britanice din Gibraltar, cinci nave iraniene au încercat, miercuri seară, să blocheze un petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz, dar s-au retras după ce o fregată britanică din apropiere a avertizat că are armele îndreptate împotriva lor. A doua zi după aceste incidente, poliția britanică din Gibraltar a arestat două persoane de la comanda petrolierului iranian sechestrat anterior.

Cei doi marinari, cu cetățenie indiană, arestați joi după o „percheziție prelungită a navei în cadrul căreia documente și aparate electronice au fost confiscate și examinate”, au fost audiați la cartierul general al poliției de pe micul teritoriu britanic din sudul Spaniei, nefiind deocamdată inculpați, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, citat de Agerpres.

Autoritățile din Gibraltar suspectează petrolierul iranian „Grace 1”, cu o capacitate de două milioane de barili, că urma să livreze petrol Siriei, încălcând sancțiunile europene împotriva regimului Bashar al-Assad. În baza unei decizii judecătorești, nava este sechestrată în Gibraltar timp de 14 zile, până la 19 iulie, autorizația de imobilizare putând fi prelungită până la 90 de zile.

Iranul a negat că petrolierul s-ar fi îndreptat spre Siria și a calificat sechestrarea acestuia de către britanici drept un act de „piraterie” în largul mării. Președintele iranian Hassan Rohani a avertizat miercuri Marea Britanie că vor exista „consecințe” după sechestrarea petrolierului iranian, în timp ce un comandant al Gardienilor Revoluției a declarat că Washingtonul și Londra „vor regreta amarnic” capturarea petrolierului.

Astfel, miercuri seară cinci nave iraniene au încercat „să împiedice” trecerea unui petrolier britanic prin strâmtoarea Ormuz, dar au fost îndepărtate de o fregată a Marinei Regale, a anunțat joi Guvernul Britanic. Responsabilii iranieni au negat că ar fi avut vreo confruntare cu orice navă în ultimele 24 de ore.