ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul de stânga Bernie Sanders și-a proclamat marți victoria în alegerile primare democrate din statul american New Hampshire, câștigând la limită în fața candidatului plasat pe poziția a doua, moderatul Pete Buttigieg, un fost primar. Fostul vicepreședinte Joe Biden a suferit o înfrângere usturătoare în această cursă pentru desemnarea celui care va concura împotriva președintelui republican Donald Trump în scrutinul prezidențial din luna noiembrie.
 
„Victoria de aici este începutul sfârșitului pentru Donald Trump”, a declarat Bernie Sanders în fața susținătorilor săi, care strigau „Bernie îl bate pe Trump”. „Indiferent cine va câștiga (în alegerile primare democrate - n.r.), și sperăm că vom fi noi, ne vom uni și îl vom învinge pe cel mai periculos președinte din istoria modernă a acestei țări”, a mai spus Sanders, care a devenit noul favorit în cursa pentru obținerea învestiturii Partidului Democrat.

De asemenea, in timpul unei reuniuni, sâmbătă, la Concord, New Hampshire, senatorul de Vermont a fost întrebat: „Aveți o viziune pro-viață?” Răspunsul lui Sanders a fost scurt: „Cred că a fi pro-alegere este parte absolut esențială a unui democrat”

După stabilirea rezultatelor în nouă din cele zece birouri de vot, acest veteran al politicii a obținut 26% din sufragii, urmat, la mică distanță, de fostul primar Pete Buttigieg (24%) și de senatoarea Amy Klobuchar (20%), conform numărătorilor efectuate de media americane.

Mult timp favorit, Joe Biden a obținut un rezultat umilitor, plasându-se abia pe poziția a cincea, cu doar 8% din sufragii. În fața sa se află și senatoarea progresistă Elizabeth Warren (9%), care a înregistrat la rândul său un scor extrem de dezamăgitor. Bernie Sanders, 78 de ani, și Pete Buttigieg, 38 de ani, se prezentau drept favoriți în aceste alegeri primare din New Hampshire după ce cu opt zile în urmă au dominat și în Iowa. Fostul primar din South Bend, un oraș cu o sută de mii de locuitori, a câștigat la limită în fața senatorului de Vermont în Iowa. 

Confruntați cu rezultate dezamăgitoare, Andrew Yang, un antreprenor de 45 de ani care și-a făcut un renume cu propunerea sa de a introduce un venit universal, și senatorul Michael Bennet au anunțat în cursul serii că se retrag. Astfel, 9 candidați au mai rămas în cursa pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din toamna acestui an.