ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful Comisiei Europene l-a avertizat pe vicepreședintele american Mike Pence că încurajările lui Donald Trump ca alte state să urmeze exemplul Brexit-ului ar putea duce la izbucnirea unui război Balcani.

Juncker a povestit că i-a transmis acest mesaj lui Trump prin vicepreședintele american Mike Pence, care s-a aflat la Bruxelles pe 20 februarie. Detaliile discuțiilor avute au fost dezvăluite de-abia acum, de către Juncker, într-un interviu pentru Financial Times, scrie RT.

„I-am zis vicepreședintelui ‘Nu spuneți asta. Nu-i invitați și pe alții să plece, pentru că dacă Uniunea Europeană se prăbușește, veți avea un nou război în Balcanii de Vest’”, i-a transmis Juncker lui Pence.

Șeful Comisiei Europene a declarat că este important să li se ofere țărilor din regiune perspectiva de a deveni membre UE: „Dacă le lăsăm singure, Bosnia Herțegovina, Republica Srpska, Macedonia, Albania, toate aceste țări, vom avea război din nou.” Oficialul european crede că sloganul lui Trump, „America First” și o anumită retorică a liderului american, așa cum niciun alt președinte al SUA nu a mai avut în ultimii ani, le dau europenilor impresia că acesta nu este deloc interesat de chestiunile Europei.

Juncker spune și că vrea să viziteze Washingonul, luna viitoare, însă a precizat că nu este sigur dacă se va întâlni cu Trump. 

Oficialul UE crede și că Trump are dificultăți în a se descurca în hățișul birocratic de la Bruxelles: „Apropo, (Trump) nu înțelege nimic despre Europa. Îl avea pe Tusk (Donald Tusk, președintele Consiliului European) la telefon și credea că sunt eu.”