ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Comisiei Europene va da curs invitației Kremlinului de a participa la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, aceasta fiind prima vizită a unui oficial de rang înalt al UE în Rusia, din 2014, de la anexarea Crimeii.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a acceptat să participe la un eveniment care va avea loc în Rusia luna viitoare, a declarat luni o purtătoare de cuvânt a executivului european, conform Reuters. Decizia șefului CE este intens comentată de presa internațională.  Vizita lui Juncker se produce într-un moment în care UE se pregătește să reînnoiască sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a crizei ucrainene.

Jean-Claude Juncker va participa la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, eveniment care se va deschide în 16 iunie, însă decizia liderului de la Bruxelles e de natură să provoace discuții majore la nivelul UE și SUA.
 
De altfel, presa internațională a început să dedice spații largi acestui anunț, în condițiile în care evenimentul de la Sankt Petersburg este considerat în mediile jurnalistice și politce europene drept versiunea lui Putin a Forumului de la Davos.

„În privința călătoriei sale în Rusia luna viitoare, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, se confruntă cu o rezistență crescândă din partea SUA și a unor state europene, chiar și din interiorul echipei sale”, scrie Politico.eu. Citând surse diplomatice, publicația mai arată că există temerea că "vizita lui Juncker ar putea întări poziția președintelui rus, Vladimir Putin, chiar înaintea unei decizii cruciale privind reînnoirea sancțiunilor impuse Moscovei”.

La începutul lui octombrie 2015, Jean-Claude Juncker a făcut o puternică pledoarie pentru strângerea relațiilor Uniunii Europene cu Rusia, afirmând că Bruxelles-ul că nu trebuie să-și ghideze politica față de Moscova în funcție de reacțiile Washington-ului, dar și că președintele Vladimir Putin nu este mulțumit cu etichetele care îi sunt puse. 
Urmând modelul SUA, Uniunea Europeană a înghețat toate legăturile cu Rusia, impunând sancțiuni economice în urma anexării Crimeii, în 2014. Din acel moment, puțini lideri europeni s-au încumetat să viziteze Rusia. Singurii care nu s-au aliniat politicii Bruxelles-ului au fost lideri din Grecia și Cipru, în 2015, iar anul acesta premierul și președintele Ungariei au decis să facă o vizită în Rusia.