ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Petra Laszlo, cameramana care a fost concediată în septembrie de o televiziune a extremei drepte ungare după ce a fost filmată punând piedica și lovind cu piciorul refugiați sirieni care treceau frontiera din Serbia în Ungaria în tmpul crizei migrației, a fost recompensată pentru un documentar despre Revoluția ungară din 1956 împotriva dominației sovietice, relatează The Financial Times și The Associated Press.

În pofida faptului că a fost inculpată pentru faptele sale, Laszlo a evitat lumina reflectoarelor, până vineri, când un ziar local a publicat o fotografie în care apare acceptând un premiu pentru un documentar finanțat cu fonduri publice despre revolta ungară împotriva dominaiei sovietice din 1956 - un conflict care a obligat 200.000 de refugiați unguri să fugă din țară. Informația apre cu doar câteva zile înainte de marcarea a 60 de ani de la Revoluție (23 octombrie-10 noiembrie 1956) și aduce în prim-plan criza migrației de anul trecut din Ungaria, un subiect sensibil, pe care Guvernul vrea să îl evite printr-un calendar bine pus la punct ale ceremoniilor oficiale. Imagini cu Laszlo care lovea cu picioarele sirieni - inclusiv un bărbart cu o fată în brațe - au fost difuzate în întreaga lume și au devenit un simbol al haosului din Europa în timpul crizei migrației.

Laszlo afirmă că a fost demonizată pe nedrept pe rețele de socializare și a anunțat că se gândea să înceapă o nouă viață în Rusia. În schimb, a fost recompensată cu un premiu ca editor al unui documentar de 32 de minute, „Nemzetidegen" („Străini națiunii"), al cărui regizor este soțul ei, Gabor Laszlo. Ungaria a încercat să anuleze orice comparație între sutele de mii de refugiați, inclusiv sirieni, care au înfruntat dificultăți extreme în timpul traversării Ungariei anul trecut și cei 200.000 de refugiați unguri care au fugit din țară în 1956 și au primit azil în Occident. Zoltan Kovács, un purtător de cuvânt al Guvernului, a scris marți pe blog că "nu, refugiații unguri din 1956 nu sunt același lucru cu migranții de azi", insistând asupra naționalităților și motivațiilor diferite ale migranților de anul trecut față de ungarii care au fugit din țară în 1956.

„Cultura acestor migranți clar nu are nicio legătură cu cultura noastră iudeo-creștină. Putem să ne facem că nu vedem elefantul din cameră și pretinde că asimilarea lor în Europa nu este o problemă", a scris el. Însă există unele paralele între filmul lui Laszlo - care spune povestea adevărată a lui Gyorgy Herhoff, un tânăr care a fost eliberat înainte de termen din închisoare după ce a fost condamnat pentru activități anticomuniste odată cu izbucnirea Revoluției - și actualul Război din Siria. În film, Herhoff se opune îndemnului familiei sale de a se alătura celor care fug din calea reprimării sovietice din 1956 și este ucis pe 4 noiembrie în timp ce luptă împotriva Armatei Roșii la Vermezo, în Budapesta. UE a condamnat luni campania militară a Rusiei în Siria, subliniind că Moscova s-ar putea face vinovată de crime de război. În pofida asemănărilor dintre cele două crize ale refugiaților, Budapesta a construit o versiune oficială în jurul unor luptători rebeli - ca Herhoff -, care au luat arma în mână în timpul revoltei sângeroase împotriva comunismului și au ucis 700 de membri ai forțelor sovietice, în pofida diferenței enorme dintre cele două tabere.

Peste 3.000 de civili au fost uciși în această revoltă, care a durat 19 zile și care a fost înăbușită în sânge de trupele sovietice. Site-ul 444.hu a anunțat că filmul a primit un premiu în valoare de un milion de forinți (aproximativ 3.250 de euro) dintr-un buget alocat de Guvern Comisiei însărcinate cu oraganizarea ceremoniilor și susținut de Academia Ungară de Artă. Presa ungară a scris că Laszlo a fost recompensată în cadrul Festivalului Lakitalek, organizat de către Sandor Lezsak, un parlamentar din cadrul Partidului Fidesz al premierului Viktor Orban. După incidentul de anul trecut, Laszlo și Osama Abdul Mohsen, în vârstă de 52 de ani, sirianul pe care l-a doborât la pământ, au încercat să-și vadă mai departe de vieți. Într-o scrisoare publicată în Magyar Nemzet, un ziar de dreapta, Laszlo a scris că nu este o „cameramană fără suflet, rasistă și care lovește cu piciorul".

„Nu merit asta și nici vânătoarea politică de vrăjitoare împotriva mea, denigrarea și atât de numeroasele amenințări". Mohsen, un antrenor profesionist de fotbal, a declarat pentru CNN că nu-i acceptă scuzele. El s-a mutat la Madrid, unde a început să lucreze la Cenafe, corpul antrenorilor naționalei spaniole. Însă el nu s-a bucurat de succesul de care s-a bucurat Laszlo recent. În weekendul în care soții Laszlo își sărbătoreau premiul, publicația El Confidencial a anunțat că Cenafe nu i-a prelungit contractul lui Mohsen, din cauza dificultății de a învăța spaniola. Familia sa se află în continuare în Turcia, mai scrie scrie FT. Opoziția ungară a protestat față de recompensarea filmului lui Laszlo cu un premiu finanțat din fonduri publice. Vicepreședintele Parlamentului ungar Sandor Lezsak apare în fotografii și înregistrări video în timp ce o felicită pe Laszlo.

Internațional / Europa Jurnalista ungară care a lovit migranți sirieni cu piciorul, recompensată cu un premiu din bani publici

Citeste mai mult: adev.ro/ofalrl