ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Supremă a statului australian Victoria a confirmat de curând că este împotriva legii să expui public fotografii cu copii avortați.

O activistă pro-viață, Michelle Fraser, a fost arestată în 2013 în fața unei Clinici de Controlul Fertilității, adică de avort din Melbourne. Ea a fost condamnată în 2014 la o amendă de 600 de dolari conform unui articol din Codul Penal care se referă la „expunerea unei imagini indecente sau obscene într-un loc public”, scrie portalul stiripentruviata.ro.

Atunci, judecătoarea de la prima instanță a susținut că fotografiile cu copii avortați „pot fi atât de tulburătoare încât pot fi nocive”, iar expunerea lor este „dezgustătoare, respingătoare, repulsivă și ofensivă în contextul standardelor contemporane”.

La recursul cerut de Fraser, Curtea Supremă a susținut decizia primei instanțe. Judecătoarea de la Curtea Supremă și-a argumentat decizia prin faptul că trecătorii, mai ales copiii, nu pot fi expuși la astfel de imagini.
Din 2008, legea statului australian Victoria permite avortarea la cerere și fără restricție a copiilor până la 24 de săptămâni de sarcină, dar și după această limită dacă doi medici își dau acordul. Legislatorii au refuzat să aprobe oferirea de sprijin și consiliere femeilor în criză de sarcină, au refuzat să protejeze prin lege viața copiilor care se nasc vii în urma avorturilor nereușite și au respins alte multe amendamente care încercau să salveze sau să protejeze viața copiilor nenăscuți. Medicii care nu vor să facă avorturi sunt obligați să trimită pacientele la un medic care nu are obiecție de conștiință.

Conform legii, activiștii pro-viață nu mai pot face nimic pentru a le oferi alternative femeilor în criză de sarcină. Tot ce mai pot face este veghea pașnică în apropierea clinicilor de avort, expunând imagini cu copilași vii. Dar și în acest caz guvernul statului Victoria a dat o lege care le interzice apropierea la mai puțin de 150 de metri de clinicile de avort. Cei care încalcă legea sunt arestați și amendați cu sume cuprinse între 750 la 3.000 de dolari.