ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Criza dintre Moscova și Kiev se mută pe scena concursului Eurovision, după ce Ucraina a interzis intrarea pe teritoriul său a reprezentantului Rusie, o tânără interpretă aflată în scaun cu rotile.

Autoritățile ucrainene îî reproșează Iuliei Samoilova, în vârstă de 27 de ani, că a participat, în iunie 2015, la un concert în Crimeea, la doar un an după anexarea peninsulei Ucrainei de către Rusia, informează AFP.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a interzis intrarea în țară a Iuliei Samoilova timp de trei ani. Decizia tocmai a fost luată", a declarat, prin telefon, un purtător de cuvânt al SBU, Olena Gitlyanska.

Această „decizie a fost luată ca urmare a informațiilor primite cu privire la încălcarea legii ucrainene", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Rusia a protestat imediat. Ministrul adjunct de externe rus Grigori Karasin, citat de Interfax, a denunțat actul ca fiind „un nou act revoltător, cinic și inuman autoritățile de la Kiev".

Mai mulți deputați de ruși au cerut boicotarea Eurovision, vizionat de 200 de milioane de telespectatori, și urmărit cu interes în Rusia.

În octombrie 2016, SBU a interzis intrarea în Ucraina a 140 de artiști ruși, care și-au arătat sprijinul pentru anexarea din Crimeea sau pentru insurgența pro-rusă din estul Ucrainei, dar Iulia Samoilova nu a fost în această listă.

Iulia Samoilova a decenit celebră după ce a cântat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de la Soci, în 2014.Tânăra este în scaun cu rotile încă din copilărie, ca urmare a unei reacții adverse la un vaccin.

Eurovisionul este des vizat de controverse și de tensiuni politice.