ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 28.11/ 20:43  Președintele Vladimir Putin  l-a acuzat pe omologul său din Ucraina, Petro Poroșenko, că a orchestrat o "provocare” navală în Marea Neagră la sfârșitul săptămânii trecute, pentru a-și crește popularitatea înaintea alegerilor, scrie The Guardian. "A fost, fără îndoială, o provocare”, a declarat Putin.

"A fost organizată de președinte înainte de alegeri. El este pe locul cinci la popularitate și atunci a trebuit să facă ceva. A fost folosit incidentul ca un pretext pentru a implementa legea marțială”, a declarat Putin.

Președintele rus, vorbind la un forum economic la Moscova, a declarat că vestul este gata să ierte politicienii din Ucraina pentru că cred în narativa anti-Rusia pe care o promovează Kievul.

"Navele militare au intrat în apele teritoriale ale Rusiei și nu au răspuns gărzilor de coastă… Ce puteau face?” a declarat el. "Ar face la fel și în țara ta, este absolut evident”, i-a transmis el unui om de afaceri străin. "Aceste ape teritoriale au fost mereu ale noastre, chiar înainte ca Crimeea să facă parte din Rusia”, a adăugat Putin.
ACTUALIZARE 28.11/ 14:28  Președintele ucrainean Petro Poroșenko a evocat „amenințarea unui război total” cu Rusia care, susține el, și-a „crescut drastic” prezența militară la frontieră, dramatizând și mai mult situația deja tensionată după capturarea unor nave ucrainene la Marea Neagră, relatează AFP.

Ridicând tonul față de Vladimir Putin, Donald Trump a amenințat, la rândul său, să anuleze o întâlnire prevăzută la sfârșitul săptămânii, cu omologul său rus la summitul G20 în Argentina.

Raportul cu privire la situație pe care consilierii săi în domeniul securității naționale urmează să i-l predea în curând „va fi hotărâtor”, a declarat președintele Statelor Unite într-un interviu acordat The Washington Post (WP).

„Poate că nu voi face întâlnirea” cu liderul de la Kremlin, a avertizat el, după ce Casa Albă tocmai a confirmat organizarea întâlnirii.

„Mie nu-mi place această agresiune”, a insistat Trump, acuzat adesea că este prea conciliant cu Moscova.
 
ACTUALIZARE 27.11/ 9.25 Președintele Donald Trump a declarat luni că „nu îi place” situația între Rusia și Ucraina, la o zi după ce trupele ruse au capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră, în apropierea Peninsulei Crimeea, relatează site-ul agenției Reuters.

„Nu îmi place ce se întâmplă. Sper că situația se va rezolva", a declarat Trump pentru reporteri, scrie mediafax.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a cerut Moscovei eliberarea militarilor ucraineni și a navelor. Cu toate acestea, Rusia a ignorat cerințele și a acuzat Kievul că ar complota cu statele occidentale pentru a provoca un conflict.

ACTUALIZARE 16:54 Președintele ucrainean Petro Poroșenko a impus luni legea marțială după ce forțele navale ucrainene au acuzat Rusia că a deschis duminică seară focul asupra unor nave din flota lor în Marea Neagră, lovind o navă și rănind un membru al echipajului. Prin semnarea decretului privind legea marțială, Poroșenkp va putea să anuleze alegerile deja programate și să rămână la putere, scrie RT.

Legea marțială urmează să fie în vigoare în perioada 26 noiembrie - 26 ianuarie. Măsura luată de șeful statului trebuie însă să primească aprobarea finală din partea parlamentului de la Kiev, Rada Supremă. Cu toate acestea, Statul Major al Ucrainei a fost însărcinat cu începerea mobilizării parțiale a armatei.
 
Armata ucraineană a fost pusă în stare de alertă chiar înainte de impunerea legii marțiale. Parlamentul de la Kiev urmează să voteze asupra acestei măsuri în această seară.

ACTUALIZARE 15:23 Președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut luni Rusiei să elibereze „imediat” atât marinarii ucraineni, cât și navele ucrainene capturate într-un grav incident armat la Marea Neagră, relatează The Associated Press.

Poroșenko a îndemnat totodată la ”dezescaladare” în criza în centrul căreia se află Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Parlamentul ucrainean urmează să analizeze luni o cerere prezidențială de decretare a legii marțiale.
 
Știrea inițială

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina au reizbucnit duminică, după ce Ucraina a susținut că două nave de luptă și un remorcher au fost atacate și apoi capturate de forțele rusești.

Ucraina a făcut un pas important în sensul instituirii legii marțiale după capturarea de către Rusia a trei nave ale Forțelor navale ucrainene în urma unui incident armat soldat cu răniți în strâmtoarea Kerci, eveniment care a provocat o escaladare fără precedent în această zonă sensibilă, relatează AFP.

Tensiunea e atât de mare că Consiliul de Securitate al ONU va avea luni o reuniune de urgență, potrivit unor diplomați, care au precizat că aceasta a fost solicitată de ambele țări. Moscova a cerut ca reuniunea să aibă loc la ora 11.00 (16.00 GMT), au declarat pentru AFP surse diplomatice. Uniunea Europeană și NATO au făcut apel duminică seară la "detensionare" în Marea Azov și au cerut Moscovei "să restaureze libertatea de trecere" prin strâmtoarea Kerci, relatează AFP.

În noaptea de duminică spre luni, Consiliul de securitate și de apărare ucrainean reunit de urgență i-a propus președintelui Petro Poroșenko să introducă legea marțială "pentru 60 de zile", a anunțat secretarul acestei structuri.

Decizia trebuie validată de Parlamentul ucrainean, a cărui reunire în sesiune extraordinară este prevăzută în cursul după-amiezii, însă un vot pozitiv este departe de a fi garantat, notează France Presse.

Cu prilejul reuniunii Consiliului de securitate al țării sale, președintele Poroșenko a denunțat "un act nebunesc al Rusiei împotriva Ucrainei", dând asigurări că "atacul a fost premeditat". "Legea marțială nu înseamnă o declarație de război" către Rusia, "ea va fi introdusă numai pentru apărare", a dat el asigurări.

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia în jurul Mării Azov au cunoscut o escaladare bruscă duminică, când Kievul a acuzat Rusia că a lovit o navă ucraineană și a blocat accesul în această mare mică, situată între Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, și estul Ucrainei, teatrul unui război cu separatiștii proruși.

Situația s-a deteriorat rapid, Ucraina acuzând Rusia în cursul serii de duminică că a capturat aceste nave după ce a deschis focul asupra lor în această zonă strategică.

Navele - două vedete blindate, Berdiansk și Nikopol, și remorcherul Iani Kapu - încercau să intre din Marea Neagră în strâmtoarea Kerci, care separă Crimeea de Rusia și prin care se face accesul în Marea Azov.

Dintr-un total de 23 de militari aflați la bordul navelor, șase au fost răniți, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene.

Rusia a confirmat arestarea navelor și faptul că a făcut uz de armament, acuzând navele ucrainene că "au efectuat acțiuni ilegale în apele teritoriale ruse", însă a precizat că doar trei marinari ucraineni au fost răniți în incident.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a denunțat "metodele de bandiți la drumul mare" ale Ucrainei, într-o declarație transmisă AFP. "Mai întâi provocări, apoi presiuni puternice și apoi acuzații de agresiune", se menționează în textul citat.

Forțele navale ucrainene dau asigurări totuși că au anunțat Rusia în avans de itinerariul navelor lor.

Potrivit acestora, navele ucrainene au petrecut mai multe ore în fața strâmtorii Kerci, după ce un petrolier a fost plasat sub podul Crimeii, care leagă peninsula de Rusia, pentru a bloca accesul în strâmtoare.

Această strâmtoare, singura cale maritimă între Marea Neagră și Marea Azov, este o axă strategică de primă importanță, atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina.

„Așteptăm de la Rusia să restaureze libertatea de trecere prin strâmtoarea Kerci și facem apel la toate părțile să acționeze cu maximum de reținere pentru a se ajunge la o detensionare imediată a situației", a cerut Uniunea Europeană într-un comunicat. La rândul său, NATO a făcut apel "la reținere și la detensionare".

Ministrul ucrainean al afacerilor externe Pavlo Klimkin a făcut apel la Occident „să formeze o coaliție clară pentru a rezista actelor de agresiune ale Rusiei".