ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile de la Kiev au cerut Franței să nu difuzeze un film documentar al jurnalistului Paul Moreira despre protestele din Maidan, din 2014. Pe pagina sa de Facebook, ambasada Ucrainei la Paris a criticat programarea de către postul francez  Canal+ a documentarului "Ucraina: măștile revoluției", care, în opinia Kievului, oferă o idee "deformată" și eronată" asupra situației din Ucraina. Mai mult, ucrainenii au o listă întreagă cu sugestii privind evenimentele care trebuiau prezentate în acest film, conform RT.
 
Ministerul de Externe al Ucrainei a comentat, de asemenea, pe Facebook, politica editorială a celor de la Canal+ TV, care au programat difuzarea documentarului pe 1 februarie. MAE de la Kiev susține că acest film prezintă evenimentele din Ucraina din iarna lui 2013-2014 drept unele care se înscriu în cadrul unei operațiuni finanțate de Statele Unite.Astfel de idei sunt "ireverențioase" la adresa ucrainenilor uciși în Piața Maidan în lupta pentru valori democratice, afirmă Kievul.
 
Paul Moreira a realizat un documentar consacrat în special confruntării dintre forțele de ordine și protestatarii de la Kiev, precum și înfruntării dintre partizanii și adversarii noilor autorități ucrainene din orașul Odessa, soldate cu zeci de morți, majoritatea din rândul opozanților noului guvern pro european.

Autoritățile de la Kiev îi reproșează lui Moreira că "Ucraina: măștile revoluției" nu este un exemplu de "pluralism media", oferind "o imagine nereprezentativă asupra situației din Ucraina". 

Presa franceză susține însă că acest documentar geopolitic analizează în detaliu masacrul comis în mai 2014 la Odessa, când 45 de oameni au fost arși de vii, acest grav incident fiind trecut sub tăcere de mass media occidentale. Masacrul a fost comis de revoluționari ucraineni, majoritatea neo-naziști, care în filmul lui Moreira își recunosc faptele.

Jurnalistul francez de investigații spune, pe de altă parte, că acoperirea mediatică occidentală a tragediei de la Odessa nu poate fi considerată adecvată, având în vedere amploarea acestei drame. "Când am început această anchetă asupra Ucrainei am descoperit siderat cum a dispărut din memoria colectivă masacrul de la Odessa din mai 2014. 45 de persoane au fost incendiate în inima unui oraș european, în mijlocul secolului XXI", spune Moreira.

 

Ambassade d'Ukraine en France / Посольство України у Франції звернулося з листом до керівництва #Canal+ щодо неприпустим...

Posted by Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine on 31 Ianuarie 2016