ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina a anunțat sâmbătă că a început retragerea tunurilor sale de calibru sub 100 de mm de la linia frontului în estul rebel prorus separatist, asigurând totuși că între "6.000 și 9.000" de soldați ruși sunt în continuare în această zonă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt militar ucrainean, Vladislav Selezniov a declarat că această retragere de armament va dura două zile în regiunea Lugansk, unul din cele două teritorii ucrainene controlate parțial de separatiști, unde tancuri au fost deja retrase în această săptămână.

Aceasta a mai explicat că odată terminată această operațiune de către cele două tabere și rezultatele ei confirmate de observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ucrainenii vor începe să-și retragă mortierele, a treia și finala etapă a retragerii armelor de calibru sub 100 mm la Lugansk.

După 18 noiembrie, aceeași procedură va fi lansată în regiunea vecină Donețk, un alt fief al separatiștilor proruși, conform unui acord încheiat săptămâna trecută de beligeranți.

În pofida acestui progres în procesul de pace și instaurarea unui armistițiu respectat aproape total în aceste săptămâni, între "6.000 și 9.000" de soldați ruși rămân în această zonă de conflict, a afirmat sâmbătă șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasil Grișciak.

Acesta a mai adăugat că "aproximativ 50.000" de alți militari ruși staționează în apropiere de frontiera ucraineană.
 
Ucraina și Occidentul acuză Rusia că livrează arme rebelilor și că și-a desfășurat trupele în estul separatist, ceea ce Moscova dezminte vehement.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a subliniat totuși sâmbătă, într-un discurs la Kiev, că oprirea cvasitotală a luptelor în est nu înseamnă încă sfârșitul definitiv al ostilităților, care s-au soldat cu peste 8.000 de morți din aprilie 2014.

"Vreau să amintesc întregii lumi: războiul nu s-a terminat încă. Și sfârșitul său este încă departe", a declarat el, în timp ce Kievul intenționează să-și restaureze pe deplin autoritateal asupra estului separatist și a Peninsulei Crimeea, anexată în martie 2014 de către Rusia.