ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul secretar de stat al președinților americani Richard Nixon și Gerald Ford, celebrul Henry Kissinger (93 ani), l-ar putea ajuta pe Donald Trump să amelioreze relațiile Statelor Unite cu Rusia.

Henry Kissinger este cel mai vechi laureat Nobel încă în viață, distincție pe care a obținut-o în 1973 pentru reușita încheierii unui acord de pace cu vietnamezul Le Duc Tho, liderul regimului comunist de la Hanoi.

De patru decenii, deși a pă­răsit serviciul activ în diplomația americană, Henry Kissinger nu a încetat să consilieze majo­ritatea pre­ședinților care s-au succedat la Casa Albă. Și mai ales a menținut excelente legături cu toți cei care au importanță pe planetă. Și în special cu Vladimir Putin. L-a întâlnit prima oară în 1990, când viitorul șef de stat nu era decât un consilier la primăria Sankt Petersburg. Atunci l-a întrebat care era formațiunea sa. „Am lucrat în serviciile secrete", a răspuns Putin. „Toți au început așa. Și eu primul", a replicat Kissinger.

Cei doi nu au pierdut niciodată legătura, în nici un moment al ascensiunii președintelui rus în ierarhia politică a țării sale, nici măcar în perioadele în care relațiile dintre Rusia și SUA s-au degradat, cum a fost cazul în anii Obama, după eșecul „resetării". Kissinger nu a pierdut nici o ocazie de a merge să discute cu Putin când activitățile sale de consultant internațional în cadrul „Kissinger Associates" îl conduceau la Moscova.

După ce a fost desemnat președinte, Donald Trump a confirmat ceea ce afirmase în campania sa electorală: voința de a ameliora relațiile țării sale cu Rusia. Nu este un secret că Henry Kissinger și Trump s-au întâlnit de mai multe ori după ziua alegerii sale și că au discutat îndelung în tête-à-tête. De altfel, Trump a recunoscut că este fascinat de Kissinger.

Este exclus ca fostul secretar de Stat, în vârstă de 93 ani, să intre în Administrația Trump, dar poate fi un fel de mediator între noua putere americană și Kremlin. Rolul „omui din umbră", în care fostul negociator al acordurilor de la Paris a excelat întotdeauna. Această perspectivă a fost deja salutată de Moscova, înainte de a deveni realitate. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat: „Este evident că Henry Kissinger rămâne unul din oamenii politici și din experții cei mai înțelepți. Are o profundă experiență a relațiilor ruso-americane".   

Idei. Planuri  pentru Ucraina


Potrivit Bild, Kissinger i-ar fi propus deja lui Trump un plan de dezvoltare pentru Ucraina, în care Occidentul ar recunoaște drepturile Rusiei asupra Crimeii. În schimb, Putin s-ar angaja să garanteze securitatea părții estice a țării. Și vor fi ridicate și sancțiunile impuse Rusiei. În februarie, la înmormântarea lui Evgheni Primakov, numit și „Kissinger rus", fostul secretar de stat american a profitat pentru a evoca principii pentru viitor: „Rusia trebuie percepută astăzi ca un element esențial al noului echilibru mondial, și nu ca o amenințare pentru SUA".