ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Kosovo vrea sa aibă propria armată, punând paie pe foc în relațiile deja încordate dintre fosta provincie sârbă și Belgrad.


ACTUALIZARE 8.03, ora 13:43  Transformarea Forțelor de Securitate Kosovare într-o armată, inițiativă lansată de președintele fostei provincii sârbe,  Hashim Thaci, nu se bucură de sprijin  internațional
Informația a fost publicată de ziarul de limba albaneză Koha Ditore, care susține că oficiali americani ar fi discutat la telefon cu un important lider kosovar, căruia i s-a transmis „dezacordul acestora față de inițiativa lui ”, relatează b92.net.

Această informație a fost confirmată ulterior într-o scrisoare pe care ministrul kosovar pentru Forțele de Securitate Kosovare (KSF) a trimis-o conducerii Kosovo. Ministrul kosovar a precizat că a primit un telefon de la biroul adjunctului secretarului Apărării,  Michael Carpenter, in care i s-a transmis că Statele Unite sunt preocupate de planurile de transformare a KSF în armată, prin adoptarea recentă a unor amendamente la legea actuală.
 
Știrea inițială

Președintele fostei provincii sârbe Kosovo, Hashim Thaci, a cerut marți Parlamentului să transforme structurile armate kosovare într-o armată, o decizie care probabil va genera furia Serbiei, relatează Associated Press.

„Transformarea Forțelor de Securitate Kosovare într-o armată reprezintă un pas normal într-un stat suveran și independent", a declarat Hashim Thaci. Inițiativa, spune el, are rolul de protejare a suveranității teritoriale și integrității, de menținere a păcii și de apărare a intereselor Republicii Kosovo, contribuind și la protejarea stabilității și păcii la nivel regional și mondial.

Luna trecută, Albania și Croația au cerut NATO să-și revizuiască planurile privind misiunea de menținere a păcii din Kosovo. Cele două state au afirmat că sprijină transformarea Forței de Securitate a Kosovo, care este puțin înarmată și este angajată în răspunsuri la crize și protecție civilă, într-o armată cu drepturi depline. Dar, pentru a crea o astfel de armată, Kosovo are nevoie de sprijinul minorității sârbe din parlament, care nu are de gând să susțină un astfel de demers.
 
Kosovo și-a proclamat unilateral independența față de Serbia în anul 2008, dar existența statului kosovar este recunoscută doar de 114 țări, fiind contestată puternic de Serbia.
 

Crearea unei armate în Kosovo-Metohija ar însemna o încălcare directă a Rezoluției 1244 a Consiliul de Securitate al ONU și a acordului tehnico-militar de la Kumanovo, care au pus capăt conflictului din 1998-1999, a subliniat Djurici. Potrivit acestuia, reprezentanții sârbilor în instituțiile din Kosovo nu vor sprijini nici direct, nici indirect o astfel de inițiativă, a adăugat oficialul sârb.