ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Administrația condusă de kurzi din nord-estul Siriei a anunțat duminică că a încheiat un acord cu armata siriană pentru a combate atacul forțelor turce din regiune, după ce SUA au anunțat că își retrag toate trupele din regiune.

Administrația condusă de kurzi a anunțat că a ajuns la o înțelegere cu președintele sirian Bashar al Assad și că trupele guvernamentale siriene vor fi dislocate în nord pentru a preveni incursiunea turcă
 
”Pentru a preveni și a confrunta această agresiune, s-a ajuns la un acord cu guvernul sirian ... pentru ca armata Siriei să se poată desfășura de-a lungul frontierei siriano-turce și pentru a ajuta Forțele Democrate Siriene (SDF)", se arată în declarație citată de Al Jazeera.

De asemenea, kurzii susțin cădesfășurarea forțelor siriene ar ajuta și la „eliberarea” zonelor deținute de grupări rebele siriene susținute de turci precum Afrin, orașul care a fost ocupat în urma operațiunii militare turce în 2018.

Agenția de știri siriană de stat, SANA, a informat că armata siriană a început să se deplaseze spre nord „pentru a face față agresiunii turcești pe teritoriul sirian”. De asemenea, agenția a condamnat „masacrele” turcești împotriva localnicilor din nord.
 
Reîntoarcerea guvernului sirian în regiune - unde miliția kurdă a construit o administrație pe parcursul celor 8 ani de război prin care a trecut țara - ar putea să îi consolideze controlul președintelui asupra țării, ridicând riscul unui conflict direct între Siria și Turcia.

Stoparea ofensivei milițiilor pro-turce ar trebui să-i ofere un avantaj uriaș președintelui Assad care, în acest fel, ar prelua teritorii pe care nu mai controlează de cel puțin cinci ani. În plus, acesta ar putea fi o cale pentru Damasc pentru a accelera procesul de reunificare a țării, deși, evident, deocamdată prioritatea rămâne blocarea intrării militarilor din Turcia.

Turcia a refuzat să ofere imediat comentarii. Guvernul de la Ankara consideră Unitățile de Protecție Populară (YPG) grupuri teroriste.