ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Italia riscă un război civil. Valul de imigranți care pare de neoprit și pune stăpânire pe această țară a întins la maximum nervii italienilor. Așa că, de la nord la sud, trecând prin insule, protestul oamenilor împotriva primirii imigranților capătă accente violente.  De la așa numitele bombe de hârtie până la cocktail-uri Molotov și diverse arme rudimentare, italienii folosesc tot ce au la îndemână pentru a stopa miile de refugiați. Vizate sunt centrele de primire și hotelurile în care autoritățile găzduiesc migranții. 

 Bombe și incendii în Sardinia

Cel mai recent și important caz a avut loc joia trecută, în fața centrului de primire Dorgali, din provincia Nuoro. Explozia unei bombe a făcut o gaură uriașă într-un centru de primire a migranților. Cei 64 de oameni adăpostiți aici au scăpat ca prin minune. 

Și nu este primul caz în Sardinia, deși aversiunea locuitorilor insulei față de refugiați a mai dus la incidente similare. La 11 octombrie, fosta cazarmă de Monastir, în provincia Cagliari, l-a făcut pe un italian  să incendieze o fostă școală, unde erau cazați imigrați,  în semn de protest față de decizia prefectului de a utiliza clădirea respectvă ca un centru de primire. Un incident similar a avut loc la Burcei, tot in provincia Cagliari, la începutul lunii septembrie, când un incendiu a făcut scrum o casă privată care urma să accepte  25 de migranți. Asta după ce aici au avut loc și manifestații ale locuitorilor, care au cerut autorităților să nu mai deschidă ușa valului de refugiați.


Furia a cuprins și nordul peninsulei

Sardinia nu este un caz izolat. Săptămâna trecută,  în Rocca di Papa, în apropiere de Roma, a fost aruncată o bombă pe peretele unei clădiri care a fost folosită ca  centru de primire pentru 500 de nord-africani. În luna mai 2015, mai mulți locuitori din Marino, din provincia Roma, au intrat cu forța și au percheziționat o clădire care fusese aleasă de prefectură pentru a  caza 78 de refugiați.
 
Furia italienilor nu s-a oprit aici. În Veneto, în urmă cu mai puțin de o săptămână, câțiva tineri au lansat trei rachete de semnalizare asupra centrului de primire extraordinară (Cas) La Verdiana San Vito de Legnago, în provincia Verona. La 17  februarie 2017, tot în Verona, o bombă a explodat la poarta unui centru de primire pentru aproximativ 20 de solicitanți de azil. Și anul trecut s-au înregistrat fapte similare. Bombe realizate manual au fost aruncate asupra unui fost hotel, în Prada San Zeno di Montagna, unde autoritățile au adus zeci de refugiați.

Cele mai recente acțiuni îndreptate împotriva refugiaților au avut loc în Lombardia. Atacuri cu cocktail-uri Molotov împotriva hotelului Eureka din Vobarno, provincia Brescia, la începutul lunii iulie, au provocat un incendiu care a distrus parterul hotelului care trebuia să găzduiască solicitanții de azil. Aceeași metodă a fost folosită la sfârșitul lunii martie, pentru a distruge o casă în Robecco sul Naviglio, în provincia Cremona.

Și în timp ce italienii recurg la aceste metode violente pentru a convinge autoritățile să invazia refugiaților, exodul imigranților dinspre coasta Libiei continuă nestingherit. 
La punctul de îmbarcare din Libia vin imigranți din întreaga Africă pentru a se sui în ambarcațiuni improvizate. Majoritatea imigranților sunt apoi preluați de vase ale ONG-urilor, dar și de nave ale Pazei de Coastă italiene, care îi aduc în Sicilia. 
 
Protestul primarilor

Numărul migranților ajunși în Italia de la începutul anului în curs se apropie de 100.000, numai la sfârșitul săptămânii trecute încă aproximativ 7.000 debarcând în porturile din Sicilia, unde primarii cer imperativ guvernului să ia măsuri pentru că nu mai au unde să-i cazeze. Un grup de circa 30 edili au organizat și un protest împotriva sosirii masive a migranților și avertizează de asemenea asupra climatului de tensiune creat în rândul populației locale și asupra riscurilor privind siguranța publică, fiind înregistrate și violuri comise de migranți.
 
Raport al Departamentului de Stat
 
În paralel, un raport al Departamentului american de Stat relevă că în taberele de refugiați din Italia s-au infiltrat traficanți de ființe umane și crima organizată. Raportul prezentat la Washington evidențiază și alte numeroase nereguli în funcționarea acestor tabere, cum ar fi de exemplu supraaglomerarea lor. Guvernul de la Roma a cerut celorlalte state europene să-și deschidă și ele porturile pentru a primi navele cu migranți, solicitare deocamdată neacceptată de partenerii europeni. La ultima reuniune a miniștrilor europeni de justiție și interne s-a convenit să fie elaborat un cod de conduită pentru ONG-uri, acuzate tot mai des că trimițându-și navele de salvare foarte aproape de coastele Libiei încurajează astfel migrația ilegală.

Potrivit unei statistici difuzate de Ministrul de Interne italian, regiunile care au preluat cei mai mulți imigranți sunt: Lombardia (13%), Lazio (9%), Piemont (8%), Veneto (8%), Emilia Romagna (8%), Toscana (7%), Puglia (7%) și Sicilia (7%).