ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Racheta lansată de Coreea de Nord la finalul lunii trecute a căzut în Marea Japoniei la zece minute după trecerea unui avion de pasageri.

Anunțul a fost făcut de un oficial american, care a confirmat că a fost vorba de o aeronavă cu 323 de oameni la bord. Aparatul de zbor, un Boeing 777 al companiei Air France, efectua o cursă Tokyo – Paris. Racheta balistică lansată pe 28 iulie a zburat o mie de kilometri și a aterizat în apele japoneze, gest condamnat imediat de Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite. 

Într-o declarație pentru ABC, compania aeriană a dorit să precizeze că avionul a ajuns la destinație în siguranță. Air France a mai precizat că nu și-ar pune niciodată pasagerii în pericol, alegând rute de zbor care prezintă pericol.

Washington-ul susține că testele efectuate de regimul de la Phenian pun în pericol traficul aerian și maritim din zonă. Asta fiindcă nord-coreenii nu anunță asemenea exerciții, așa cum procedează alte țări.

Pe de altă parte, Coreea de Nord ar putea desfășura încă de anul viitor o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) capabilă să transporte un focos nuclear și să lovească SUA, dar Phenianul mai are de depășit o serie de obstacole tehnice până atunci, a explicat un expert american. 

Viteza cu care Phenianul își dezvoltă programul balistic alarmează comunitatea internațională, mai ales că liderul său, Kim Jong-Un, a afirmat recent că țara sa a reușit două teste cu rachetă balistică intercontinentală luna trecută.

Peninsula Coreeană se află în continuare în stare de război din punct de vedere tehnic, conflictul de trei ani nefiind urmat decât de un armistițiu, și nu de un tratat de pace.

 Coreea de Nord a testat la finele lunii trecute un dispozitiv ICBM, după cel lansat la 4 iulie, ceea ce a provocat îngrijorarea comunității internaționale.

Experții estimează că această rachetă are o rază de acțiune suficientă pentru a atinge Alaska. Coreea de Nord vizează să se doteze cu o rachetă capabilă să transporte un focos nuclear și care să ajungă pe teritoriul SUA.

Tirul din 4 iulie, efectuat de Ziua Națională a SUA, a fost perceput drept o provocare de președintele Donald Trump.