ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


26.172. Acesta este numărul total al bombelor lansate de președintele Barack Obama doar în 2016, în șapte țări.

Siria, Irak, Afganistan, Libia, Yemen, Somalia și Pakistan. Toate au fost ținta bombelor lansate de armatai americană, cu voia lui Obama. Cifrele se regăsesc în analiza anuală a celor de la Council on Foreign Relations.

Dintre ele, peste 90% ((24.287) au căzut peste Siria și Irak, in cadrul operațiunii Operation Inherent Resolve (OIR), campania împotriva Statului Islamic. 
 
Aceste cifre,  după cum subliniază Micah Zenko, analist, realizator al studiului, ar putea fi însă mai mari, având în vedere că fiecare lovitură aeriană poate aduce mult mai multe bombe. Dar și pentru că nu se poate estima cu foarte mare exactitate numărul real al intervențiilor aeriene în Siria și Irak.

Spre deosebire de 2015, America lui Obama a lansat cu 3.000 de bombe mai mult și a bombardat o țară, Libia, care nu se număra printre ținte.

De remarcat însă că, în această contabilizare a celor de la Council on Foreign Relations nu intră și operațiunile secrete pe care administrația Obama le-a avut în diverse colțuri ale lumii. Adică sutele de "bombardamente țintite" cu drone în teritorii neaflate oficial pe lista "războaielor oficiale" duse de America (exemplu fiind Africa) sau operațiunile autorizate de Pentagon și de CIA, date pe mâna unor contractori sau armate private, care au acționat "sub acoperire".

Și, ca numele lui Obama, care în 2009 primea premiul Nobel pentru Pace, să rămână scris cu litere de aur în cartea războaielor, trebuie adăugat că, în cei opt ani de mandat, președintele democrat a autorizat cele mai mari vânzări de arme din Orientul Mijlociu din întreaga istorie a SUA.