ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Extinderea NATO a dus la tensiuni fără precedent în Europa, a declarat sâmbătă, la Munchen, ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Seful diplomației ruse a lansat un apel către Alianța Nord-Atlantică pentru reînnoirea cooperării cu Moscova, transmit Reuters și AFP. În cadrul Conferinței pentru Securitate de la Munchen, Lavro a mai spus si că țara sa dorește o ordine mondială „post-occidentală”.

„Nu suntem de acord cu cei care acuză Rusia de tentativă de a distruge ordinea mondială liberală. Criza acestui model era programată întrucât conceptul de globalizare politică și economică a fost construit de o elită de state pentru a le domina pe celelalte”, a afirmat Lavrov. 
 
„Liderii responsabili trebuie să facă o alegere. Sper că această alegere va fi cea a unei ordini mondiale democratice și juste. Dacă vreți, numiți-o 'post-occidentală'”, a continuat el. În opinia sa, în această nouă ordine mondială, fiecare stat suveran va căuta 'echilibrul între interesele sale și cele ale partenerilor săi'.
 
Referitor la relațiile Rusiei cu SUA, ministrul de externe rus a estimat că ele trebuie să fie „pragmatice și bazate pe respect reciproc”.  Pe de altă parte, Lavrov le-a cerut Kievului și rebelilor din estul Ucrainei să reia dialogul. El a precizat că nu 'a văzut nicio' acțiune care să indice faptul că Moscova a comis atacuri cibernetice din timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din SUA, din noiembrie anul trecut, și a accentuat că Rusia nu dorește ca cetățenii săi să fie implicați în infracțiuni cibernetice, scrie Agerpres.