ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acest caz are legătură cu scandalul ce a dus la suspendarea președintelui Park Geun-hye. Compania Samsung este acuzată că a făcut donații unor fundații non-profit deținute de Choi Soon-Sil, prietenă a doamnei Park, în schimbul unor favoruri guvernamentale.
Lee Jae-yong și compania Samsung neagă toate aceste acuzații și spun că nu au comis nicio ilegalitate.

Șeful interimar al Samsung a fost interogat de procurori în ianuarie, dar atunci aceștia au decis să nu-l aresteze, informează BBC. La începutul acestei săptămâni, e a fost însă chemat pentru a doua oară la audieri. Iar astăzi, o instanță de judecată au decis că „este necesară arestarea (n.r. – lui Lee Jae-yong), în lumina noilor acuzații penale și noilor probe."
Acuzarea va continua investigațiile și are 20 de zile pentru a înainta acuzațiile preliminare. Deși nu reflectă opinia judecătorului privind vinovăția sau nevinovăția, decizia arestării arată că instanța consideră că potențiala infracțiune este foarte gravă sau că există riscul ca cel acuzat să se sustragă anchetei. 

Procurorii l-au acuzat pe Lee Jae-yong că a făcut donații în valoare de 41 de bilioane de woni (36 de milioane de dolari) organizațiilor care aveau legătură cu doamna Park, prietenă apropiată a doamnei Choi. Anchetatorii au afirmat că acest lucru a fost făcut pentru a câștiga sprijin guvernamental pentru o restructurare a companiei Samsung, care l-ar fi ajutat ca Lee Jae-yong să câștige poziția de lider.

Controversata fuziune a avut nevoie de sprijin din partea fondului național de pensii, iar anchetatorii spun că acest sprijin a fost acordat în schimbul donațiilor.
Într-o audiere parlamentară ce a avut loc în decembrie anul trecut, Samsung a recunoscut că a oferit un total de 20.4 bilioane de woni pentru două fundații, dar a negat că ar fi cerut, la schimb, favoruri.

Lee Jae-yong, de asemenea, a confirmat că firma sa a donat un cal și bani pentru a ajuta la cariera ecvestră a fiicei doamnei Choi, Chung Yoo-ra, fapt pe care el a spus că acum îl regretă.

Aceste fapte, coroborate cu legăturile dintre Președintele Park's și doamna Choi, au condus la acuzații de activități de cult, trafic de influență și scurgeri de informații clasificate.
Choi este o veche prietenă de familie, tatăl ei având deja legături strânse cu tatăl președintei Park, care a condus țara în anii ’70.

Doamna Choi este acuzată că, în solicitarea acestor donații, s-a folosit de această prietenie pentru ingerințe în politică.
Este acuzată de comiterea mai multor infracțiuni, inclusiv abuz de autoritate, constrângere și tentativă de fraudă, dar ea spune că nu a făcut nimic greșit.

Parlamentul a votat în decembrie suspendarea președintei Park. Acest caz este acum pe rolul Curții Constituționale, dar, între timp, lui Park Geun-hye i-au fost luate toate drepturile și puterile prezidențiale.

Lee este în prezent vice-președinte al Samsung Electronics. Ȋnsă, din momentul în care tatăl său, Lee Kun-hee, a suferit un atac de cord în 2014, el a fost considerat șeful de facto al întregului conglomerat Samsung Group.

Indiferent de rezultatul final, acest proces este o mare lovitură pentru companie. Pentru că, deși arestarea lui Lee nu ar afecta, teroretic, producția pe termen scurt sau funcționarea firmei, ar putea exista implicații pe termen lung.
Acțiunile Samsung au pierdut astăzi azi, între 0,5% și 2%.

Lee Jae-yong, moștenitorul Samsung, este nepotul fondatorului companiei, Lee Byung-chul și fiul actualului președinte, Lee Kun-hee.

Are 48 de ani și și-a petrecut întreaga carieră în cadrul companiei. Acum, este vice-președinte al Samsung Electronics, anul trecut fiind nominalizat să se alăture consiliului de administrație al companiei. Toată lumea se aștepta ca el să preia controlul global al Samsung,  după retragerea tatălui său care are 74 de ani. Criticii săi spun că poziția sa în conducere se datorează familiei sale, și nu experienței sale în afaceri.

Samsung este una dintre cele mai mari companii producătoare de electronice din lume.
Lee Jae-yong spune că va face tot posibilul „pentru a se asigura că adevărul va fi descoperit în cadrul viitoarelor proceduri judiciare”, însă neagă că ar fi comis vreo greșeală.